Најголем дел од развивачите можат да работат сé, или популарно се „full stack“ развивачи. Анкетата на Stack Overflow покажува дека дури 28 отсто од веб програмерите можат да работат на различни позиции на развојот, од front-end, back-end до на облакот или изработка на инфраструктура. Најголем број на испитаници покрај full-stack веб развивачи, се изјасниле како […]

Прочитај повеќе

Github, омилената платформа за споделување код на 9 милиони програмери објави анализа во која ги излиста најпопуларните програмски јазици кои најчесто ги употребуваат корисниците на сервисот. Податоците се изработени врз основа на јавните и приватните складишта (repositories), односно сите корисници кои го користат Github. Промените се забележуваат на дното на листата, додека средината е непороменета. […]

Прочитај повеќе

Тема на следниот Beer & Code #14 e водич за почетници да развиваат REST API во Laravel, кој е објаснет како „PHP фрејмворк за веб мајстори“. Предавањето ќе го води Борис Михаилов. Beer & Code е веќе традиционален настан кој се одржува секој втор четврток. Организиран е од тимот за хрватско-македонскиот стартап Fridgecheck, и има […]

Прочитај повеќе

Корисниците на Office 2013 Preview ќе можат да пребаруваат и симнат апликации преку официјалната продавница за популарниот софтер која стартуваше во понеделник. Неместо додатоци за Office, Мicrosoft ќе понуди плејада на апликации вклучувајќи и апликации за популарни друштвени мрежи како Twitter и LinkedIn. „Знаеме дека корисниците поминуваат многу време користејќи Мicrosoft Office. Но знаеме и […]

Прочитај повеќе

Вчера пишавме текст за одлични бесплатни алтернативи на неколку софтвери од Microsoft, а денес ќе продолжиме со слободниот софтвер, но овој пат со алтернативи за комплетот алатки на Adobe. Најкористената алатка на Adobe е софтверот за манипулација на фотографии Photoshop, и само оваа алатка може да чини над 600 долари, а сакате да го купите […]

Прочитај повеќе

Доста интересни луѓе можат да се сретнат по друштвените мрежи. Една од нив е Јелена Јенсен, која покрај тоа што е привлечна жена и порно актерка, Јелена е и програмер која работи со PHP, HTML, Javascript… и си го одржува својот сајт, како и сајтот на неколку други девојки.

Прочитај повеќе