Нема да има Creative Suite 7. Adobe вели дека по 10-те години од првото стартување на софтверскиот пакет во кој се спакувани Photoshop, Dreamweaver, Acrobat и др., време е да се префрли пакетот на облакот. Creative Cloud е веб сервис преку кој за 50 долари месечна претплата ќе имате пристап до ребрендираните Photoshop CC, inDesign […]

Прочитај повеќе

Adobe најави дека корисниците на Android и iPhone сега ќе можат да едитираат слики со Photoshop Touch директно преку своите телефони за околу 5 долари. Оваа апликација која ги има основните функции на Photoshop веќе година дена е достапна за iPad за околу 10 долари. Photoshop Touch ги има сите неопходни опции како кропирање, ретуширање, […]

Прочитај повеќе

На 28 февруари Duna компјутери ќе ja одржи третата бесплатна работилница за основи на дигиталната фотографија и обработка на фотографии со софтверот iPhoto 11 на Apple. Работилницата ќе започне во 18:00 часот во Клубот на новинари. Гостин предавач ќе биде македонскиот фотограф Кире Галевски кој ќе ги објасни основите на DSLR фотографијата, ќе понуди кратки […]

Прочитај повеќе

Adobe започна бесплатно да го нуди Photoshop! За жал станува збор само за првата итерација на софтверот за обработка на слики – Photoshop 1.0 кој е стар над 23 години, но „интересно Photoshop 1 во 1990-та e далеку помоќен од Microsoft Paint во 2013-та“, пишува The Next Web. Adobe во соработка со Computer History Museum го […]

Прочитај повеќе

Можеби најдобро би било да започнам со бројки за тоа колку би чинел целиот лиценциран софтвер и колкава би била казната доколку го користите нелегално. Сигурно и вие не сакате да размислувате за овие црни сценарија и давање пари, па затоа прочитајте ги алтернативите кои ви стојат на располагање и зачувајте ги парите што планирате […]

Прочитај повеќе

Adobe ги најави Photoshop Elements 11 и Premiere Elements 11, кои се нови верзии на софтверот за едитирање фотографии и филм. Апликациите се наменети за почетници со софтвер за едитирање на фотографии и филм. Elements Photoshop е едноставна, но сепак моќна алатка која работи  со енџинот на CS6 Photoshop. Едноставноста е тоа што Adobe го посакува […]

Прочитај повеќе

Графички и веб дизајнери, фотографи и фото ентузијасти – радувајте се! Adobe дозволи бесплатно симнување на Photoshop CS6 Beta. Beta значи дека софтверот има пропусти и грешки, но во исто време значи и можност лично да се запознаеме со новитетите што ги има во CS6. Најочигледната промена е новиот интерфејс кој е ставен како основен, […]

Прочитај повеќе

Досега имаше неколку Photoshop апликации за мобилните уреди на Apple. Повеќето беа со минимална функционалност, неколку потсредувања, ротација на слики, сатурација, контраст и слични основни функции. Моќта на двојадрениот iPad 2 сè уште не се искористуваше максимално, а воедно и 9-инчниот екран што нуди оптимален интерфејс за потсредување на фотографии додека сте во движење. Но, тоа […]

Прочитај повеќе

Во последно време, како се приблужуваме до официјалното одкривање на Photoshop CS6, што би требало да се случи во мај, добиваме се повеќе информации за новитетите во Photoshop CS6, често пати во форма на YouTube видеа што се поставени на нивниот YouTube канал. Алатката која е свесна за содржината воведена во CS5, ја анализира останатата […]

Прочитај повеќе

Доколку инспекцијата влезе во фирма и види дека се користи нелиценциран софтвер тогаш фирмата ќе се соочи со незгодно сценарио – запленети компјутери, парични казни и кривична пријава. „Согласно Кривичниот законот, средствата се запленуваат, полицијата има право да ги запечати и заплени компјутерите со целиот тој материјал. Кога пресудата ќе е правосудна се одзeмaат тие […]

Прочитај повеќе

Вчера пишавме текст за одлични бесплатни алтернативи на неколку софтвери од Microsoft, а денес ќе продолжиме со слободниот софтвер, но овој пат со алтернативи за комплетот алатки на Adobe. Најкористената алатка на Adobe е софтверот за манипулација на фотографии Photoshop, и само оваа алатка може да чини над 600 долари, а сакате да го купите […]

Прочитај повеќе

Зарем има реклама или постер денес кој не се средува со Photoshop? Според Британија, има граница во дигиталното манипулирање на фотографиите. Посебно има граница кога се работи за реклами во козметичката индустрија каде лицето на постер е толку перфектно измазнето што ја искривува реалноста, перцепцијата и очекувањата што ги добиваат клиентите за продуктите. Или со […]

Прочитај повеќе