Aсистентот Петре Ламески од факултетот ФИНКИ направи Kinect верзија од детската играта „Завор“. „Завор“ е игра од реалниот свет „која ни ја кажа баба“, како што вели едно девојченце од видеото, во која се поставува линија и целта е да се врлат објекти колку што е можно поблиску до линијата. Играјќи со Kinect целта е […]

Прочитај повеќе

На неодамнешниот IEEEXtreme натпреварот за програмирање два македонски тимови од ФЕИТ освоија одличен резултат. Тимот А: Јордан Паликрушев, Бојан Костадинов и Игор Кулев го освои четвртото место, а тимот Б: Мите Митрески, Бојана Поповска и Никола Судијовски го освоија осумдесет и четвртото место на интернационалниот натпревар на кој учествуваат 970 екипи со преку 2.700 учесници од целиот свет.

Прочитај повеќе