Mинистерството за државна управа и локална самоуправа на Србија соопшти дека по состаноци со претставници на локалната ИТ заедница, донесена е одлука субвенцијата од 1,6 милиони евра за вработување во ИТ секторот доделена на британската компанија Endava да биде повлечена од буџетот предвиден за 2017-та година. Веста ја пренесе StartIt.rs. Пред повеќе од два месеци, српската […]

Прочитај повеќе

Српската ИТ индустрија започна да се здружува против праксата на владата и министерствата за субвенционирање и фаворизирање на странските ИТ компании кои според нив го нарушуваат локалниот пазар, особено во полето на кадарот. ИТ секторот го обвини Министерството за економија на Србија за фаворизирање на една компанија која досега добила субвенции од 4.4 милиони евра. Станува збор […]

Прочитај повеќе

Blizzard сигурно не очекуваше да добие петиција потпишана од 250.000 луѓе откако го изгаси приватниот сервер Nostalrius. И покрај противењето на компанијата, сепак постои огромна заедница која не сака да ја игра модерната World of Warcraft, туку оригиналот познат како WoW Vanilla, објавен во далечната 2004-та годинa. Има огромен број на фанови кои играат преку […]

Прочитај повеќе

Откако АОЛ минатата недела најави дека на 20 декември ќе го пензионира Winamp, група фанови започнаа петиција за спасување на легендарниот музички плеер, јавува Ars Technica. Потписниците на петицијата бараат или продолжување на поддршката на софтверот од страна на AOL или издавање на Winamp како слободен софтвер. Целта на петицијата е да им докаже на […]

Прочитај повеќе

„Наместо група луѓе да стои на улиците и да го окупира просторот, тие можат да ги користат своите комјутери да ги забават или оневозможат корисниците да пристапан на некоја страна краток период,“, стои во петицијата поднесена до Белата Куќа која бара DDoS нападите да бидат прогласени за легаленн облик на протест. DDoS се користи за […]

Прочитај повеќе

<Надополнето > Apple после бурната реакција на интернет, вчера вечер ја отстрани апликацијата, се уште не давајќи официјална изјава или пак објаснување. Ако сега го пребарате низ App Store името Exodus Internacional, нема да добиете никаков резултат. Исто така, тоа може и да се потврди од твитот на предсетадателот на христијанското здружение.

Прочитај повеќе