(Овој пост е првично објавен во Wired, и е преведен на македонски јазик со дозвола од Питер Сунде, ко-основачот на Pirate Bay и Flattr. Г. Сунде беше неодамна ослободен од шведски затвор во кој помина шест месеци поради прекршување на авторски права.) _______________________________________________________________________________________________ Има неколку големи моменти во животот кога вистински ќе се возбудиш. Кога […]

Прочитај повеќе

Питер Сундe, познат како ко-основач и портпарол на Pirate Bay, заедно со група развивачи работи на апликација за анонимно испраќање на пораки. Засега групата собира финансии за изработка на апликацијата чие име ќе биде Hemlis, или „тајна“ на шведски. Финансирањето на развојот на апликацијата оди преку crowdfunding, односно се дозволува уплата на пари од PayPal […]

Прочитај повеќе

Шведскиот Врховен суд ја одби жалбата на основачите на контроверзниот торент сајт Pirate Bay, што значи дека претходните одредени казни од 2009-та година остануваат. Основачите Петер Сунде, Фредрик Неј, Карл Лундстром и Готфрид Свартхолм се казнети со 7 милиони долари и затворски казни од по осум, четири, десет месеци и година дена, соодветно. Сите четворица […]

Прочитај повеќе

Петер Сунде, еден од основачите на контроверзниот Pirate bay, повика да се направи нов Domain Name System бидејќи американската влада поднесе барање до ICANN да ги тргне домените на сајтовите кои ги нарушуваат авторските права, како неодамнешната акција која изгаси 82 торент сајтови.

Прочитај повеќе

Двата ко-основачи и соработник на контроверзниот торент сајт Pirate Bay повторно беа осудени на затвор и парична казна, што е одлука за нивниот приговор на претходната одлука. Овојпат затворската казна е намалена од година на од 4 до 10 месеци, но паричната казна е зголемена. Сите тројца пирати треба да платат вкупно 6.5 милиони долари казна, пренесува TorrentFreak.

Прочитај повеќе