K Computer, според “kei” што на јапонски значи 10^16-та (10 квадралиони), oдносно бројот на пресметки кои машината ќе може да ги прави, е најбрзиот суперкомпјутер во светот. Јапонскиот суперкомпјутер направен од Fujitsu Co. и наменет за јапонскиот Институт за физички и хемиски истражувања ќе биде завршен во 2012-та.

Прочитај повеќе

Jaguar останува најбрзиот компјутер во светот според новата листа на топ500 суперкомпјутери во светот. Во оваа листа на второ место се искачи кинескиот Nebulae, оред американскиот Roadrunner. Најмногу суперкомпјутери има САД со повеќе од половина на листата, додека следуваат Британија со 28, Кина со 24, Франција со 26 суперкомпјутери…

Прочитај повеќе