Wikipedia сега овозможува да креирате свои енциклопедии со содржините кои ви се допаѓаат и потоа да ги предзмете во PDF или EPUB формат. Ако сакате можете и да ги испратите овие книги на печатење па потоа да ги добиете по пошта. Електронската верзија на енциклопедиите е бесплатна, а хартиените верзии се плаќаат. Засега мал недостаток […]

Прочитај повеќе

За само две недели од стартувањето, Facebook страната „Е-книги на Македонски“ привлече 12.796 фанови заинтересирани да си симнат е-книга. Facebook страната не е стартувана од книжарница или издавач, туку се чини дека е стартувана од љубител на книги кој ги собира линковите до електронските изданија на книгите од разни македонски автори, или книги врзани со […]

Прочитај повеќе

Софтверскиот гигант Adobe за прв пат откри официјална Adobe Reader апликација за мобилниот оперативен систем на Apple, iOS. Апликацијата е веќе достапна за бесплатно преземање од продавницата за апликации на Apple. Со овој Adobe Reader сега без проблем ќе може да се гледаат PDF документи на било кој iOS уред. Користејќи ја iOS верзијата на […]

Прочитај повеќе

Аdobe ќе ја интегрира технологијата за електронски потпис и верификација на ЕchoSign во својот софтвер за документи како CreatePDF, FormsCentral сервисот за креирање на форми, и во SendNow за менаџирање на трансфери на фајлови. „Со намалување на времето и трошоците за потпишување на документите преку традиционални мтоди, како факс или пликоа, EchoSign решението ќе му […]

Прочитај повеќе

Мicrosoft во својот нов Windows 8 ќе го претстави читачот на .pdf документи, Modern Reader, која е првата апликација што ја користи новата AppX платформа. Токму поради технологијата и начинот како се спакувани апликациите се претпоставува дека апликациите за Windows 8 оперативниот систем ќе можат да се користат и за Windows Phone 8 мобилните телефони и таблет компјутери.

Прочитај повеќе

Google лани го вклучија оптичко препознавање на знаци (OCR) во своите Google Docs, а отсега тоа е достапно на 34 јазици, меѓу кои и неколку балкански јазика, но за жал македонскиот јазик се уште не е вклучен.

Прочитај повеќе

Crocodoc ви озовможува вашите PDF и Word документи, како и вашите PowerPoint презентации да ги прегледате и означите онлајн. Исто така, тие можете да ги споделите со други кои исто така можат да потцртаат или назначат текст, да додадат коментар или прибелешка, исто така и да ги изменат ако сакаат.

Прочитај повеќе

Online-conVert.com е веб сервис кој нуди можност за конвертирање на разни мултимедијални фајлови во разни формати. Пример имате .wav аудио фајл, го претварате во .mp3 за да може да си го снимите на мобилен. Или конвертирање на .pdf документ во .doc за Word за да го едитирате итн. итн…

Прочитај повеќе

Некако изгледа лошо кога ќе добиете нечија целa PowerPoint презентација во .ppt формат бидејќи се се приметуваат сите вметнати делови… многу подобро би било да добиете еден единствен документ кој ќе ви ја претстави презентацијата, пример .pdf.

Прочитај повеќе

SlideShare, популарниот сервис за објавување презентации, документи и .pdf на веб, воведува опција за закачување на професионални видеа. Пости 500 MB лимит на закачување и можат да се закачат до 5 видеа месечно.

Прочитај повеќе

Со цел полесно да дојдеме до информација за тоа што се нуди на нашиот пазар во поглед на компјутерски хардвер, најпрактично е кога IT продавниците имаат на својот веб сајт и ценовници со нивната понуда на компоненти.

Прочитај повеќе

На 25 февруари, познатата компанија Secunia на својот блог (http://secunia.com/blog/45/) го објави својот годишен извештај за сигурносни статистики за 2008 година.

Прочитај повеќе