Разводот доаѓа очекувано. Компаниите уште во ланскиот септември најавија дека ќе се делат во два посебни ентитета, што сега беше проследено и со официјално известување. Онлајн продавницата и сервисот за плаќање стануваат две одделени компании, и сега PayPal по втор пат ќе биде тргуван на берзата откако беше стартуван пред 17 години. Компаниите велат дека […]

Прочитај повеќе

Над 5 милиони евра се потрошени за купување добра и плаќање сметки преку Интернет во првите шест месеци на 2014 година. Разликата во првите шест месеци од 2013 година кога вкупниот интернет пазар бил 510.000 евра е неверојатни 880 отсто, вели Капитал, повикувајќи се на извештајот на НБРМ. Рекорден месец за онлајн купувачите е фавруари […]

Прочитај повеќе

PayPal по само три дена повторно ја прекина услугата со која овозможуваше во Србија да се примаат пари. PayPal, кој е во Србија веќе година дена дозволува плаќање преку сервисот, но не и примање на пари. Услугата беше стартувана и веднаш прекината бидејќи проблем прават финансиските законите во Србија кои оневозможуваат прием на средства во […]

Прочитај повеќе

Купен за 1,5 милијарди долари пред дванаесет години, PayPal ќе остане во сопственост на eBay. Но, oд 2015-та година ќе биде одвоена компанија со која ќе се тргува на берзата. Идејата, според eBay, е да „се капитализира на можностите за раст на двете компании во се побрзо растечкиот свет на трговија и финансиски услуги, и […]

Прочитај повеќе

PayPal започнува соработка со три од водечките биткоин сервиси за исплата BitPlay, CoinBase и GoCoin, со што ќе овозможи плаќање со крипто-валутата преку својата платформа. Услугата за почеток е достапна во Северна Америка, објави PayPal на својот блог. Сепак PayPal нема да ги процесира овие исплати, а биткоин нема засега да биде додаден во PayPal […]

Прочитај повеќе

PayPal го најави официјалниот влез и комплетното функционирање во Србија од 8 октомври. Со ова во Србија ќе бидат достапни сите услуги кои ги нуди меѓународниот финансиски сервис, кој влезе во земјата во април 2013 година. На почетокот, па се до јули беа можни само исплати кон странство, но веќе жителите на Србија можат да […]

Прочитај повеќе

Чекавме долго време за PayPal, со надеж дека овој финансиски сервис ќе го олесни купувањето и продавањето на производи на интернет. На PayPal се гледаше како на сервис кој со еден клик ќе ја спаси македонската е-трговија. Но, засега, PayPal во Македонија ќе дозволи само да се трошат пари, односно да се купува од странски […]

Прочитај повеќе

Конечно! PayPal на својот блог објави дека доаѓа на уште 10 нови пазари, меѓу кои и Македонија, Камерун, Белорусија, Монако, Црна Гора, Нигеријa и Парагвај. Финансискиот сервис сега е достапен за безбедна трговија со едно копче на вкупно 200 пазари во светот. Македонците ќе имаат пристап до сајтот за глобална трговија, но во првата година […]

Прочитај повеќе

PayPal се обидува да пронајде начин да го олесни плаќањето со безжично плаќање преку паметни часовници. Можеби мало изненадување е што првите прототип модели се во соработка со Samsung, иако веќе подолго време Apple најавува соработка токму со PayPal. Ова сепак можеби и не треба да изненади со оглед на тоа дека Samsung веќе е […]

Прочитај повеќе

<Надополнето: 11.06.2013>  Се чини дека информацијата дека PayPal ќе дојде во Косово и Македонија е неофицијална. Официјално финансискиот сервис ќе дојде во Македонија, , според изјавите на МИОА, но не се знае кога. Михаил Стевчев од македонскиот стартап TweetsPie кои се на Webit во Истанбул ги контактираше преставниците на PayPal, кои се исто на конференцијата, […]

Прочитај повеќе

PayPal наводно требало да биде во Македонија уште во 2008-ма година. Но кризата, несоодветните системи и, пред се, малата економија во земјата, го држат финансискиот сервис надвор од земјата, вели министерот за информатичко општество Иво Ивановски во интервју за Јади Бурек. Г. Ивановски повтори дека Македонија сменила многу закони за да обезбеди PayPal да влезе […]

Прочитај повеќе

Сервисот за онлајн плаќање PayPal ја излиста Србија меѓу земјите чии корисници можат да отворат своја е-сметка. Преку оваа сметка српските корисници можат да отворат бизнис или индивидуална сметка, и првата година ќе можат да купуваат добра онлајн, а потоа ќе можат и да продаваат, т.е. наплаќаат. Сè уште нема поддршка за српскиот јазик. Македонија […]

Прочитај повеќе