Со над 600-те патенти купени од Microsoft за 550 милиони долари, Facebook сака да се одбрани од компаниите кои ќе ја оспорат нивната технологија. Само пред еден месец Yahoo поднесе тужба против Facebook за прекршување на десетина патенти. Без врска дали ќе ја добие или не тужбата, на Facebook му е неопходно да се држи […]

Прочитај повеќе

Сведоци сме дека во последно време наместо конкурентни технологии, голем дел од компаниите се обидуваат преку патенти за го замолчат противникот и да извлечат уште некој денар повеќе. Оваа војна е малку глупава бидејќи на крај им штети на корисниците. Со ова се согласува и друштвената мрежа Twitter која го претстави својот нов Договор за […]

Прочитај повеќе

Јапонскиот Sony ја презеде целосната контрола врз Sony Ericsson. Оваа компанија претходно беше водена заедно со шведскиот производител на телеком уреди Ericsson. Sony ги октупи останатите 50 отсто од Ericsson за 1,4 милијарда долари, и заедно со целосната контрола ќе добие и сопствеништво на пет сета патенти кои се однесуваат на технологии за правање уреди […]

Прочитај повеќе

Според Канцеларијата за патенти и авторски права на Соединетите Американски Држави, Google повторно откупиja над 1.000 патенти од IBM.  Овој потег е уште еден обид на Google да обезбеди што посигурна позиција за Android против тужби за прекршување на патенти. Зделката помеѓу IBM и Google беше потврдена од Џим Просер, гласноговорник на Google, меѓутоа ниту […]

Прочитај повеќе

Патентентирање на некој пронајдок е всушност овозможување на поеднинец или на група луѓе со закон да го материјализираат својот инвентивен труд. Патентите се направени со цел да ги потикнат иноваторите да ги споделуваат своите пронајдоци со остатокот од светот и со тоа да допринесат во понатамошна иновација. Меѓутоа постојат многу компании или индивидулаци кои своите […]

Прочитај повеќе

Koга Microsoft и Apple, кои од секогаш се фаќаа за гуша, ќе започнат да легнуваат во ист кревет, тогаш започнувате да се запрашувате што се случува. Вака Google го започна својот блог пост во кој ги обвини двете софтверски компании, заедно со Oracle, за организирана кампања против Android. Адвокатот на Google, Дејвид Друмонд вели дека […]

Прочитај повеќе

Hight Tech Computers објавувајќи ја рекордната продажба во јуни, најави и дека ја купува компанијата за чипови S3 Graphics за 300 милиони долари во кеш. Со аквизицијата на S3 Grаphics, HTC ја продолжува листата на патенти со нови 235 одобрени и аплицирани патенти врзани за технологија за графичка визуелизација. Имањето патенти овозможува контрола врз технологијата […]

Прочитај повеќе

Скоро 200 години се поминати од денот кога Томас Џеферсон, еден од татковците на САД, во своето писмо до Ајзак Мекферсон ќе напише: „Оној кој добива идеја од мене, добива упатство без да ме осиромаши, исто како што оној кој од мојата ламба ќе го запали својот оган, добива светлина без да ме затемни мене“.

Прочитај повеќе