Qualcomm наплаќа надоместоци за технологија со кои нема никаква врска, тврди Apple. Компанијата од Купертино бaра и надомест на штета во висина од 1 милијарда долари од Qualcomm, пренесува CNBC. Qualcomm е американска компанија која произведува чипови и телекомуникациска опрема која поседува голем број на индустриски патенти во полето на безжичната комуникација. Канцелариите на компанијата се во […]

Прочитај повеќе

Samsung и Apple повторно се во  судница, но овојпат Врховниот суд на САД донесе одлука во корист на Samsung. Судот со одлука на судии од 8-0 ја промени пресудата и ја повлече одлуката корејската компанија да исплати 399 милиони долари оштета. Причината за ова е што судот смета дека прекршителот не треба да ја врати […]

Прочитај повеќе

Google, Facebook, Dell, HP и eBay застанаа во одбрана на Samsung, обвинувајќи го Apple дека со постојаните судски процеси го забавува напредокот на технологијата. Коалицијата поднесе представка до Федералниот суд за жалби која е во прилог на жалбата на Samsung велејќи дека ваквите спорови ќе предизвикаат сериозни последци за идниот развој на корисна технологија. „Поротата […]

Прочитај повеќе

Конгресот на САД е во подготовки на нов Закон за интелектуална сопственост, но администрацијата на Барак Обама веќе работи на свое предлог-решение кои ќе треба да ги спречи „патент троловите“. Понуденото решение ќе им помогне на малите компании во борбата со патент троловите, ќе додели ресурси на Патент бирото на САД и ќе ограничи што […]

Прочитај повеќе

Google се одлучи да започне контра тужба против Apple со која ќе се обиде да заштити дел од компаниите кои произведуваат Android телефони, и кои се во опасност да бидат тужени поради портфолиото на патенти на Nortel кое сега е во сопственост на Rockstar Consortium. Во своето барање Google тврди дека Rockstar ги користи патентите […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија вели дека Motorola Mobility ги злоупотребила своите патенти за GPRS стандардите против Apple во Германија. Наместо да ги лиценцира своите патенти според FRAND лиценците – кои се однесуваат на стандарди во технологијата и не треба да се дискриминаторни – Motorola Mobility изврши притисок врз Apple со забрани за продажби, иако Apple сакал да […]

Прочитај повеќе

Google и Nokia се во расправија околу патентите за видео енкодирање. Google сака да го направи својот VP8 кодек веб стандард во WebM алатките за видео продукција, но делови од програмот за видео кодирање се заштитени од Nokia која вели дека VP8 не е доволно „отворен“ како другите алтернативи. WebM е конструиран искучиво за онлајн […]

Прочитај повеќе

На изненадување на сите Samsung се реши да ги повлече сите забрани за продавање на iPhone во Британија, Германија, Франција, Италија и Холандија за да го испочитува „изборoт на корисниците“. Во изјавата пратена до Verge, Samsung вели дека верува во фер конкуренција на пазарот. „Samsung останува посветен во лиценцирање на својата технологија под фер, совесни […]

Прочитај повеќе

Google и Apple се здружија за заеднички да ги купат патентите кој ги поседува Kodak, јавува Bloomberg. По прогласувањето на  банкрот, Kodak ја процени вредноста на своите патенти на 2 милијарди долари, иако заинтесираните компании велат дека вистинската вредност е од 500 до 800 милиони долари. Двата гиганти всушност се лидери на поголем конзорциум во […]

Прочитај повеќе

Судот во Сеул одлучи дека и Apple и Samsung ги нарушиле авторските права за неоколкуте патенти за мобилни уреди. Apple со своите уреди нарушува два патента, а Samsung едно авторско право. Отштетите кои треба да ги платат компаниите се 35.000 долари за Apple и 22.000 долари за Samsung. Со одлуката доаѓа и забрана за продавање […]

Прочитај повеќе

Пионирот во фотографијата Kodak го тужи Apple за да престане да се меша во плановите да продадат портфолио од патенти со цел да се извлечат од банкрот. Според Kodak, Аpple лажно тврди дека има 10 патенти од 1990-тите кога двете компании соработувале, меѓу кои и патент за прикажување на фотографии на LCD екрани. Apple e […]

Прочитај повеќе

Microsoft стапи во договор за откупување на патенти и лиценци со тајванскиот производител на електроника Pegatron кој работи со Android и Chrome OS уреди. Детали од зделката не се објавени, но се знае дека Pegatron ќе му плаќа на Microsoft да користи технологии кои се користат во е-читачи, паметни телефони и таблет компјутери кои работат […]

Прочитај повеќе