Долг и постојан напад врз серверите на Британскиот парламент ја наруши онлајн доверливоста на пратениците. Нападот започна во петок навечер, а ИТ тимовите како безбедносна мерка го исклучија пристапот до имејлот на пратениците и персоналот, јави BBC. Навремената и соодветна реакција помогна компромитирањето да застане на 90 имејл профили. Серверот на парламентот има над 9.000 профили.  Реакцијата го […]

Прочитај повеќе

Ретко кој го очекуваше излагањето на пратеничката од СДСМ, Лидија Димова, кога при расправата на Законот за спорт предложи додавање на видеоигрите и игрите со карти. Г-ѓа. Димова побара можност за отворање на законот и негово подобрување, помеѓу другото со додавање на е-спортот! Идејата е на барање на дел од граѓани со кои имала средба, […]

Прочитај повеќе

Доколку барате причина зошто се повеќе граѓани се гневни, а политичарите се вклучени во вжештени дебати за големата загаденост на воздухот, нема потреба да ја барате подалеку од една едноставна мобилна апликација. Moj Воздух беше креирана од Горјан Јовановски за да му помогне да научи да програмира во Android, користејќи отворени податоци од мерните единици. […]

Прочитај повеќе

Македонското Собрание наскоро ќе добие Facebook и Twitter профил за подобро информирање на граѓаните. Најпрво профилите на Собранието да бидат администрирани од Одделението за информирање, за потоа да бидат поврзани со е-Парламентот и со веб сајтот на Собранието, информираше спикерот на Собранието, Трајко Вељановски. Според најавата Facebook и Twitter профилите на Собранието на Република Македонија […]

Прочитај повеќе

Германската Пиратска партија ја губи поддршката од јавноста, а резултат на тоа се лошото управување, недоволната организираност и лошите односи со јавноста, пренесува германскиот весник Der Spiegel. Партијата бележи пад од околу 4 посто од гласовите што ги добија на претходните избори за берлинскиот парламент (9 посто) и сè уште не може да се договорат […]

Прочитај повеќе

Европскиот Парламент бара уште помали цени за роаминг услугите, помали дури и од предложените цени од европската комисарка Нели Крус. Парламентот сака да ги намали цените кои се профитабилен извор на индустријата. Дури 5 отсто од продажбите и 7 отсто од операцискиот профит доаѓа од роаминг услугите, пишува Reuters. Мобилната индустрија веќе се согласи на […]

Прочитај повеќе

Германската Пиратска партија, основана во 2006 година, за прв пат во својата историја обезбеди пратенички места во берлинската регионална влада. „Пиратите“ освоија 8,9 проценти од гласовите, надминувајќи ги Слободните Демократи кои се дел од коалицијата на конзерватината партија на Ангела Меркел. Оваа победа претставува одлична основа за Пиратската партија да се кандидира и на национално […]

Прочитај повеќе

Пиратската партија доби второ место во Европскиот парламент, благодарејќи на Чешка која го ратификува Лисабонскиот договор со кој парламентот се прошири за 18 места. Од тие додатни места, едно припадна на Амелија Андерсдотер, членка на шведската Пиратска партија. Таа стана најмладиот парламентарец во Европскиот парламент со само 21 година. „Мојата политичка амбиција вклучува целосна ревизија […]

Прочитај повеќе