Пиратската партија има поддршка од речиси половина од гласачите на Исланд, и доколку се одржат избори денес ќе имаат мнозинство во парламентот. Ова станува реална можност по оставката на премиерот Зигмунд Давид Гунлаугсон откако беше обелоденето во Panama Papers дека има тајна компанија. Откритието доведе до протести на кои над 20.000 граѓани побараа негова оставка […]

Прочитај повеќе

Stairway to Tax Heaven е игра во прелистувач која на играчот барем на неколку минути ќе му покаже како е да се биде милионер. Дополнително играта помага за поедноставно запознавање со злоупотребите и малверзациите на политичарите, спортистите и бизнисмените чии податоци се јавно објавени со Panama Papers. Panama Papers е популарното име за над 11 […]

Прочитај повеќе

Повеќе за Panama Papers, или најголемото протекување на документи во историјата, прочитајте на следниов линк.

Прочитај повеќе

Богатството на дел од светските лидери, јавни личности и популарни ѕвезди веше обелоденето пред јавноста во форма на 11 милиони документи и 2,6 терабајти информации за 300.000 офшор компании во Панама. Помеѓу сопственици на објавените сметки се наоѓаат претседателот на Русија, Владимир Путин кој се поврзува со сума над 2 милијарди долари(!); премиерот на Пакистан […]

Прочитај повеќе