Во моментов е во тек првиот саем на автомобили во 2018, и еден од најголемиот саеми за возила воопшто. North American International Auto Show се одржува секоја година во Детроит. Оваа година првото возило кое ја освои публиката е Lexus LF-1 Limitless, паметно теренско возило од Lexus.

Прочитај повеќе

Гледањето на предметите, возилата и луѓето кои се движат зад аглите на зградите вообичаено не се видливи за луѓето. Истражувачи од MIT успеаја со помош на вештачка интелигенција да детектираат промени во полусенките за да видат што има зад аглите. Кога стоиме до агол на зграда или сличен објект, најголем дел од објектите се невидливи. Но, […]

Прочитај повеќе

Се чини дека можностите на паметните брави нема да им го олеснат животот на крадците на возила. Неодамна полицијата од Сиетл, САД го заклучи крадецот на BMW во возилото додека истиот мирно спиел во него. Најпрво BMW го пронајде возилото и ја испрати неговата локација до полицијата. Потоа како во сцена од комедија полицијата дошла […]

Прочитај повеќе

Иднината на автомобилите е во автономијата и можноста за изнајмување на превоз како услуга. Германскиот производител Volkswagen ја претстави својата нова компанија Moia. Компаниајта е со седиште во Берлин и ќе биде фокусирана на сервиси за пренос на патници. „MOIA е посебна компанија која е дел од Volkswagen групацијата. Ќе развива и продава сопствени услуги […]

Прочитај повеќе