Поради човечка грешка претставниците дел од присутните на брифингот на министерот за информатика на Пакистан, Шукет Јусефзаи се претворија во мачки. Секако станува збор за филтер кој беше заборавен за време на преносот на брифингот на Facebook Live. Пропустот набрзина беше отстранет, но секако не пред доволно луѓе да го видат и да споделат скриншоти. […]

Прочитај повеќе

Иако BlackBerry е во гуша со проблеми – од најреномиран производител пред десет години до анонимен телефон со 0,5 отсто до глобалниот пазар, сепак канадската компанија се одлучи да си излезе од пазар кој е важен за нea. Можеби тоа беше направено како демонстрација дека компанијата која се гордее со својата безбедност, ќе си ги […]

Прочитај повеќе

Во борбата со тероризмот Пакистан е приморан да принаоѓа покреативни (и подраматични) решенија за заштита на сопствените граѓани. За да ја отстрани можноста терористите да ги користат телефоните, Пакистан донесе закон со кој се забранува користење на телефони за корисници со непознат идентитет. Идентитетот треба да се потврди со оставање на биометриски податоци односно отпечатоци […]

Прочитај повеќе

Озогласениот Осама бин Ладен е мртов! Убиен e од американските сили кои трагаа по него уште од 2001-ва година кога терористичката организација Ал-Каеда ги сруши кулите во Њу Јорк. Тогаш немаше друштвени мрежи кои денес, десет години подоцна, се алатки за споделување на клучните информации, дури и за блогирање во живо на акцијата која доведе до смртта на терористот.

Прочитај повеќе

BBC стартува прототип проект Dimensions со кој, користејќи ја мапата, ja споредува големината на светски настан со вашиот дом и соседство. Dimensions ги преклопува двете мапи со што им дава локален контекст на настаните. Пример, ве интересира колкава површина опфатија поплавите во Пакистан споредена со површината на Македонија, или пак колкав дел од Скопје ќе заземе познатиот музички фестивал Гластонбери. (сликата горе)

Прочитај повеќе