Најдобрата фотографија од полето на науката е “‘Single Atom in an Ion Trap” од Дејвид Надлингер од Универзитетот Оксворд. Г. Надлингер е докторант на Оксворд, а ова е прв пат атом да може да се заблежи со голо око. За илустрација, растојанието помеѓу двете електроди на фотографијата е само 2 милиметри. „Идејата да може да […]

Прочитај повеќе

За првпат Oxford Dictionaries за збор на годината избра емотикон. „Лик со солзи радосници“ е изборот на Oxford за збор на 2015 година, и според организацијата, причината зошто токму овој емотикон е избран е бидејќи во светски рамки е најчесто користен. На него отпаѓа дури 20 отсто од сите користени емотикони во Британија и 17 […]

Прочитај повеќе