Националниот сојуз на лица со телесен инвалидитет на Македонија – Мобилност Македонија, Полио Плус, Ресурсен центар на родители на деца со посебни потреби, Отворете ги прозорците и Марјановиќ едукација, потпишаа меморандум за соработка. Според најавата, соработкaта на овие организации со онлајн академијата Everest ќе им овозможи едукација преку интернет на луѓето со инвалидитет. „Лицата со […]

Прочитај повеќе

Секој треба да има право и можност да користи компјутер и да се поврзе на Интернет. Затоа фондацијата Е-Македонија на Tелеком, во партнерство со граѓанската организација Отворете ги прозорците, стартуваа проект „Компјутер – прозорец кон светот“ со кој се донираше компјутерска опрема од околу 14.000 евра за лицата со попреченост. За овие корисници, стандардните тастатури […]

Прочитај повеќе

Интернет пристапот е човеково право за сите, и како такво право мора да се почитува и да им се овозможи пристап и на тие кои имаат потешкотии со користењето на компјутерите и технологијата. За таа цел Министерството за информатичко оптешство и здружението „Отворете ги прозорците“ го промовираа првиот пакет на асистативни уреди кои ќе им […]

Прочитај повеќе

Прирачникот „Како да го направите компјутерот полесен за употреба – пристапни опции во Edubuntu LINUX“ е издаден во рамките на проектот „Лицата со хендикеп се активни граѓани“. Авторите Арангел Ангов и Радмила Стојковска Алексова ги опишуваат пристапните опции во Edubuntu LINUX, кои им овозможуваат на лицата со хендикеп (на пр. со оштетувања на видот, моторни нарушувања, интелектуална попреченост) да го користат овој оперативен систем. Прирачникот го издава фондацијата Метаморфозис, центарот за лица со хендикеп Отворете ги прозорците и Слободен Софтвер Македонија.

Прочитај повеќе