Отворени податоци е идејата дека податоците се јавно и  бесплатно  достапни за користење и обработка без дополнителни рестрикции, а овој концепт, особено популарен во јавниот сектор низ светот им овозможува на граѓаните да имаат поголемо влијание врз одлуките на  власта, а на власта пак да се истакне како транспарентна и поодговорно да се однесува со […]

Прочитај повеќе

Министерот за информатичко општество Дамјан Манчевски промовираше нов портал за отворени податоци. На data.gov.mk може да се најдат податочни сетови кои државните институции ги отвориле за јавноста. Досега се објавени 111 сетови податоци од 42 институции. Дел од овие податоци се нови, но дел веќе биле достапни до јавноста. Податоците се достапни за сите. Владата секако […]

Прочитај повеќе

Креаторот на МојВоздух Горјан Јовановски неодамна говореше на TEDxSittardGeleen. Дел од говорот секако беа МојВоздух и загадувањето во Македонија. Сепак главната тема се отворените податоци и можностите кои доаѓаат со нивно користење. Дополнително, Горјан е навистина интересен говорник, темата ви е позната, па можете во целост да уживате во говорот.

Прочитај повеќе

GetData е алатка која треба да им помогне на новинарите полесно да пронајдат податоци за сториите кои ги работат. GetData најмногу ќе им помогне на новинарите од областа на истражувачкото новинарство кои работат на приказни за корупција, но секако ќе им биде од корист и во друга пригода. Целта на алатката е да се обезбеди […]

Прочитај повеќе

Беа претставени четири нови апликации кои се изработени со отворените податоци достапни од државните институции. Во организација на фондацијата Метаморфозис беше стартуван конкурс за проекти со отворени податоци од кој се издвоени четири иновативни апликации од граѓански организации кои овозможуваат поедноставен увид во некои владини сервиси и институции. „Отворените податоци имаат директно влијание на одлуките […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис за 1 март најави претставување на четири веб апликации со отворени податоци. Станува збор за апликации кој се изградени врз сурови податоци, а наменети се за сите идни корисници кои сакаат да им дадат смисла на податоците од институциите. Можеби сепак апликациите најмногу ќе им се најдат на новинарите и истражувачите. Проектите кои […]

Прочитај повеќе

Што се отворени податоци, како да ги лоцирате, преземете, анализирате и визуелизирате преку интерактивни веб алатки? И поважно како да им дадете смисла во новинарски, информативен и истражувачки контекст? Ова е темата на бесплатната обуката за користење на отворени податоци која ќе трае од 28 и 29-ти ноември, закажана во просториите на Coffice, Скопје. Обуката […]

Прочитај повеќе

Балканската истражувачка репортерска мрежа (БИРН) и фондацијата Метаморфозис, на 10 ноември во Coffice, организираат средба на која ќе се дискутира за важноста на отворените податоци. На настанот ќе се дискутира за јавниот интерес за што поголем број отворени податоци во Македонија, потенцијалот и постојните иницијативи. Заинтересираните на оваа средба ќе можат да се сретнат со […]

Прочитај повеќе

„Скопје 2014 под лупа“ не е по строга дефиниција проект со отворени податоци, туку е интерактивна мапа која ги следи потрошените пари за грандиозната реконструкција на Скопје, креирана од тим на искусни новинари од БИРН кои осум месеци собираа стотици печатени документи преку Законот за слободен пристап до информации. Но, сепак е фантастичен пример, можеби […]

Прочитај повеќе

Стартап за паметно паркирање, апликација која ви кажува на кој оператор вртите, и апликација за театри и кина во Македонија се победници на Open Data Hackathon, натпревар организиран од Министерството за информатичко општество и Microsoft. Натпреварот кој заврши на 22-ри јуни имаше за цел да ги мотивира програмерите и стартапите да ги користат отворените податоци […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) објави натпревар за апликации кои ќе користат отворени податоци, обезбедени од државните институции. Околу 150 бази на податоци се објавни на официјалниот сајт otvorenipodatoci.mk, кои можат да се искористат за сервиси што ќе им служат на граѓаните. Наречен Open Data Hackathon, натпреварот ќе трае од 3-ти до 22-ри […]

Прочитај повеќе

Како отворените податоци може да им помогнат на граѓанските организации, медиумите, активистите и државните институции во унапредување на јавниот интерес? Фондацијата Метаморфозис ве поканува да присуствувате на промоцијата на веб сајтот на Школа за податоци – Македонија, која ќе се одржи овој четврток, на 04.06.2015, во Клуб на новинари во Скопје, со почеток во 11.00 […]

Прочитај повеќе