<Надополнето> Слободен Софтвер Македонија ја објави најновата ревизија на Националната политика за слободен софтвер. Ревизијата може да се најде на соодветниот блог каде секој заинтересиран корисник може да сподели идеја и да ја искоментира написот. Дополнителна дискусија може да се води на форумот на It.com.mk.</надополнување>

Прочитај повеќе

Викендов од 25 и 26 септември се одржува втората интернационална конференција за слободен софтвер која ќе се одржи на косовскиот Факултет за електро и компјутерски инжинеринг.

Прочитај повеќе

Промоција на слободен софтвер, транспарентност на кодот, ослободување на образовните проекти, осврт на регулативи, лиценци… ова се темите кои се разговараа на средбата за креирање план за Национална политика за слободен софтвер. Дискусијата е организирана од Слободен софтвер Македонија, поддржана од фондацијата Метаморфозис и Министерството за информатичко општество.

Прочитај повеќе

<Надополнето 12.04.11>Nokia го затвори Symbian, го стави под рестриктивна лиценци дозволувајќи го изворниот код само на одредени и одобрени партнери. </надополнување>
 
„Иднината на мобилните е отворена, а со тоа и кодот.“ е мотото на Symbian фондацијата која најави дека Symbian платформата сега е слободен софтвер. Symbian е еден од најпопуларните оперативни системи за мобилни телефони со околу 330 милиони уреди продадени ширум светот.

Прочитај повеќе

Maltego претставува OSINT и форензичка алатка. Со помош на оваа моќна алатка, вашето собирање на информации е поедноставно и позначајно како и репрезентацијата на истите. Според креаторите на оваа алатка, компанијата Paterva, ни доволува да ги увидиме врските помеѓу некои личности, веб страни, е-маилови или локации.

Прочитај повеќе