Група на ентузијасти нуди 10.000 долари за оној кој ќе развие добар код кој би можел од VideoLAN да го имплементираат во VLC, мултимедијалниот плеер со отворен, и да овозможи гледање на видео содржината директно преку торент датотеката. Огласот во кој се бара фриленсер е објавен на Elance, а неговата задача би била да направи […]

Прочитај повеќе

Wine Is Not an Emulator, или на кратко Wine, e aпликација со отворен код која дозволува да се портираат Windows апликации за Linux и Mac OS X, а наскоро и на мобилниот оперативен систем Android. Оригиналниот програмер зад софтверот, Александар Џулијард, на кратко ја покажа апликацијата на Free and Open source Software Developers’ European Meeting […]

Прочитај повеќе

Авторот Клај Шарки на својот настап на TEDGlobal 2012 зборуваше за движењето на отворениот код и како тој се има пробивано низ неколку сфери, а со новите технологии би ни се овозможило да учествуваме како дел од централната власт, така што граѓаните и владата ќе соработуваат заедно за подобрување на законите и политиката. Тој со […]

Прочитај повеќе

Mozilla уште од минатата година најави дека работи на сопствен оперативен за мобилни уреди, а денес на својот официјален блог објавија соопштение дека мобилните уреди со Firefox OS ќе почне да се продаваат на почетокот на следната година. Оперативниот систем, кој ќе биде базиран на HTML5 технологијат, доби голема поддршка од Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, […]

Прочитај повеќе

Не престануваат изненадувањата за Linux корисниците од страна на компаниите кои не работат со слободен софтвер. Откако Microsoft го надгради Skype за Linux, Adobe објави детали за својот уредувач за веб развивачи кој е со отворен код и работи под MIT лиценцата. Уредувачот е наречен Brackets и сѐ уште не е официјално објавен, но за […]

Прочитај повеќе

HP во декември најави дека ќе го отвори кодот на мобилниот оперативен WebOB, а сега, месец дена покасно, и официјално го стартува проектот. HP го отвори кодот на

Прочитај повеќе

HP реши да го ослободи кодот на својoт мобилен оперативен систем webOS. HP вели дека тие ќе продолжат да работат на мобилниот проект заедно со заедницата на слободен софтвер . Идејата е да се соработува со заедницата да се постигнат неколку цели: да се забрза развојот на webOS платформата HP ќе биде вклучен и ќе […]

Прочитај повеќе

Новата верзија оперативниот систем Ubuntu, наречена Oneiric Ocelot или Ubuntu 11.10, е треба да биде достапна за преземање за неколку дена, поточно на 13 октомври. Во новата верзија има неколку новини, меѓу кои се подобрена верзија на десктопот Unity (штета што имам слаба графичка, па морам да се задоволам со Gnome), редизајниран Ubuntu софтвер центар, […]

Прочитај повеќе

Кодот на наградуваната Поправи.мк, веб и апликација за Android, е објавен и достапен на Github. Заедно со веста за кодот се објави и нова 2.0 верзија.

Прочитај повеќе

Android, мобилнот оперативниот систем е со отворен код, секој програмер и производител на мобилни уреди може да го искористи за свои потреби, да го модифицира.

Прочитај повеќе

<Надополнето 07.12.10> Apache Software фондацијата го прифати предлогот (види првичен текст) да го развие подобро и покомплетно Wave проектот откако Google се откажа од него и го отвори кодот. Сега познат како Apache Wave ќе стане проект изработен од заедница на програмери за слободниот софтвер.

Прочитај повеќе

Како кај фамилијарните дрва, така постои и софтверскиот прототип кој понатаму се разгранува на различни верзии и дистрибуции. Ова посебно изгледа интересно кај софтверот со отворен код бидејќи е достапен за секој да си креира своја верзија.

Прочитај повеќе