Google паралелно со Google Now финансира проект на личен асистент со отворен код, со има Project Sirius. Новиот концепт на отворен асистент е добредојдена промена со оглед на тоа дека до сега секоја мобилна платформа си доби свој асистент: Google Now, Apple Siri и Microsofot Cortana, иако Microsoft неодамна најави дека Cortana ќе биде достапна […]

Прочитај повеќе

Amnesty International го објави Detekt софтверска алатка со отворен код против следење и шпионирање, со која се надева дека ќе им помогне на сите политички дисидент и новинари да се скријат од властите. Станува збор за софтвер наменет за Windows оперативниот систем, а алатката пребарува за било какви траги од познат шпионски софтвер. Алатката е […]

Прочитај повеќе

Microsoft продолжува со изненадувањата. Сега компанијата овозможи употреба на .NET и Visual Studio за развој на софтвер и на Linux, Mac OS X, iOS и Android. Дополнително компанијата најави дека .NET Core stack ќе биде со отворен код од ASP.NET, па се до Core Runtime and Framework. Заедно со оваа најава дојде и најавата за […]

Прочитај повеќе

Наскоро нова технологијата би можела да овозможи рано детектирање на неколку видови на рак во нивните почетни стадиуми. Технологијата е засновена на microRNA детекција, која досега е најветувачки маркер за детектирање на ракот. Тимот кој работи на развој на оваа технологија е составен од научници од Чиле, Панама, Мексико, Израел и Грција, и можеби го […]

Прочитај повеќе

Atom е нов текст едитор од GiTHub со отворен код и целосно бесплатен за симнување. Во моментов е достапна само за Mac OS X, но најавени се Windows и Linux верзии наскоро. Софтверот сè уште во бета, и некои функционалности не се довршени, но има доволно персонализација за да биде поинтересен за сите програмери. Според […]

Прочитај повеќе

NASA ќе ги отвори своите архиви и од 10 април ќе го отвори кодот за над 1.000 програми, кои ќе можат да се разгледаат, но и да се користат бесплатно, јавува Wired. Ова не е прв пат агенцијата да споделува софтвер, но овојпат во споделениот пакет освен алгоритми и делови од код, ќе бидат објавени […]

Прочитај повеќе

Microsoft се приклучи на Open Compute Project козорциумот кој го започнаа Facebook, а се залага за споделување на дизајнот на серверите и останатата опрема која гигантите ја имаат во своите најголеми дата центри. Гигантот од Сиетл ќе го сподели дизајнот на своите центри кој се користат за облак серверите Azure кои се 40 отсто поевтини […]

Прочитај повеќе

Microsoft овозможи пристап до изворниот код на Kinect уредот кој има свој сензор за детектирање на движења. А секој што развивал некоја апликација за Kinect, со помош на официјалнитe софтверски алатки, можеше да го сокрие својот изворен код. Уште од излегувањето на првата верзија за Xbox 360 во 2010-та година, група хакери напишаа код кој […]

Прочитај повеќе

RFduino е мала како монета независна Arduino-компатибилна плочка со отворен код која може да се вметне во било кој ваш проект. Работи на моќен ARM Cortex процесор и може да се напојува преку штекер, USB или од малите батерии како монети. Дизајниран е од Армен Казанчиан и во моментот на KickStarter се собира потребната сума […]

Прочитај повеќе

Ubuntu објави серија на водичи за развивачите кои планираат да развиваат апликации за Ubuntu мобилниот оперативен систем. Во моментот документацијата се состои само од водичи за корисничките интерфејси, додека во иднина сигурно базата ќе се зголеми со повеќе материјал. Ова доаѓа после објавувањето на информациите дека првите Ubuntu паметни телефони ќе се појават во октомври, […]

Прочитај повеќе

Оваа година или поточно лето, ќе се одржи деветтиот по ред Google Summer of Code – програма за студентите кои ќе работат на проекти со слободен и отворен код. Во претходните осум години учествуваа повеќе од 6.000 студенти од повеќе од 100 земји, меѓу кои имаше и околу десетина (шест од хаклабот КИКА) учесници и […]

Прочитај повеќе

Opera објави дека нивниот веб прелистувач е користен од повеќе од 300 милиони луѓе и секој месец е користен за приступување до интернет преку различни мобилни уреди, десктоп и таблет компјутери. Opera вели дека својот прелистувач отсега ќе го користи и WebKit енџинот за рендирање, наместо својот Presto кој го развиваа веќе 10 години. Според […]

Прочитај повеќе