Федералната комисија за комуникација (FCC) најавува бришње на одлуката на претходната администрација која овозможи регулирање на операторите. Ова ќе им овозмоижи на интернет провајдерите да го поделат интернетот на приоритетни и неприоритетни ленти. Според дел од аналитичартите ова ќе овозможи за истата услуга во иднина да се плаќа трипати повисока цена. Можеби ова и не […]

Прочитај повеќе

Тим Бернерс-Ли ја повтори својата поддршка за интернет неутралноста. Овој пат поддршката доаѓа на гостински блог на сајтот на Европската Комисија. „Што е следно? Што ќе биде следнота голема промена на интернет? Да бидам искрен не знам. Зошто? Бидејќи кога ја дизајнирав мрежата намерно ја направив неутрален, креативен и простор за соработка, доградувајќи на отвореноста […]

Прочитај повеќе

Македонската заедница на Mozilla најави дека вечерва, а 17-ти ноември, ќе прави забава по повод 10-тиот роденден на Firefox. На настанот, кој е закажан во Concept 37, Скопје, со почеток во 19 часот, ќе се зборува за развојот на Firefox низ годините, за неговата улога во оддржување на „отворениот интернет“, за изборот и приватноста која […]

Прочитај повеќе

Преку 50% од околу 800.000 македонски корисници користат Mozilla Firefox, од нив над 100.000 користат локализиран Firefox, се спомна на денешнава средба на Mozilla заедниците од Балканот.

Прочитај повеќе

Овој викенд во Прага се оддржа втор по ред Mozilla Camp во Европа. Јас ја имав таа можност да присуствувам на настанот кој е посветен на работата и промоцијата на Firefox 3.5. Имаше околку 180 учесници, а целта на кампот е да се запознаат сите локализатори, девелопери, промотери и други помагачи на Mozilla проектот во Европа, како и да се запознаeме со новостите кај Firefox, Fennec, Firebux, Jetpack, новите промоции…

Прочитај повеќе