Последниот ден од својот мандат Доналд Трамп го помилува инженерот осуден за кражба на компаниски тајни од Google, Ентони Левандовски. Г. Левандовски е основач на стартапот за автономни камиони Otto; компанија која потоа стана дел од Uber. Левандовски беше инженер во Google, но кога ја напушти компанијата заедно со него ја зема и технологијата за […]

Прочитај повеќе

Компанијата која излезе од автономните возила на Google, Waymo започнува со тестови на автономни камиони. Првиот камион кој доаѓа со технологијата од Waymo е Peterbilt 579. Google не е прв со технологијата за камиони. Автономните камиони на Otto се првите големи возила, но поради тужбите со Waymo, иднината на Otto е неизвесна. Во меѓувреме автономните […]

Прочитај повеќе

Одделот за автономни возила на Alphabet, Waymo, и Lyft започнаа со соработка за развој на автономни возила. Двете компании  ќе работат на развој и подобрување на автономните возила, јави BBC. „Waymo ја има најдобрата технологија за автономни возила. Соработката со нив ќе ја забрза нашата замисла за подобрување на животите на луѓето со обезбедување на […]

Прочитај повеќе

Стартапот Otto кој за 700 милиони US долари во август стана дел од Uber, ја заврши својата прва испорака. Автономен камион на компанијата возеше со просечна брзина од 90 километри на час, а камионот возеше од Форт Колинс до Колоардо Спрингс во САД. Растојанието помеѓу овие градови е околу 200 километри. Во текот на целото возење […]

Прочитај повеќе