Facebook и видеоигрите го добија првиот оскар. Краткиот документарен филм Colette од Oculus VR и Respawn Entertainment на EA го добри Оскарот за краток документарен филм. „Colette“ го следи првото патување во Германија по 74 години на 90-годишната Колет Марин-Катерин, член на движењето на Отпорот кое во Втората светска војна делуваше во Франција. Филмот е […]

Прочитај повеќе

Специјален Оскар ќе му биде доделен на Александро Инариту за Carne y Arena (Virtually Present, Physically Invisible). Станува збор за своевидна инсталација во виртуелната реалност, поблиску до искуство отколку до филм. Академијата му го додели оскарот за визионерско и моќно искуство во раскажувањето. Филмот за прв пат е прикажн на Канскиот фествал. Сите кои можеа да го […]

Прочитај повеќе

Можеби Pacific Rim не се најде помеѓу филмовите-кандидати за номинација за Оскар во категорија за најдобри специјални ефекти, но сепак ефектите на овој филм со футуристчките роботи кои го бранат светот од свемирските Кајџи, сепак се незаборавни. По изборот на режисерот Гилермо дел Торо, ефектите ги изработи студиото Industrial Light & Magic, кое објави видео […]

Прочитај повеќе

Престижните филмски награди ќе се одржат на 27 февруари и ќе биде интересно да се види кој ќе е го земе Оскарот за најдобар филм. Навивам за The King’s Speech, но и Black Swan и филмот за Facebook, Social Network се одлични филмови. Кој е вашиот фаворит?

Прочитај повеќе

Како ти се допадна Social Network? Па, беше интересен, му одговара основачот на Facebook, Марк Закерберг на Џеси Ејсенберг, главниот актер на филмот за Facebook на Saturday Night Live.

Прочитај повеќе

Филмот за креирање на Facebook, The Social Network, режиран од Дејвид Финчер, а сценарио на Арон Соркинг, кој и самиот истакна дека приказната на филмот не мора да биде вистинска, ги освоија Златните глобуси во соодветните категории, прогласувајќи го The Social Network како најдобар филм за 2010-та година на холивудските награди со што филмот стана и фаворит за следните Оскари.

Прочитај повеќе

Огромниот успех на Аватар, кој е најуспешниот филм во 2010 година со 3 Оскари, резултираше и со рекордно пиратирање.

Прочитај повеќе