Tails или The Amnesiac Incognito Live System е Linux оперативен систем кој се фокусира на вашата приватност. Откако ќе го покренете опеативниот систем од DVD, USB стикче, или SD картичка можете да започнете со вашите анонимни активности. Паралелно со ова, сите фајлови се шифрираат, како и и-мејлови и чет сесии. Најновата верзија на Tails се […]

Прочитај повеќе

Hewlett-Packard најави нов револуционерен оперативен систем, чиј прототипот ќе биде достапен веќе следната година. Оперативниот систем е потребен за новиот компјутер на HP, наречен The Machine. Ова ќе биде компјутер кој е значително поефикасен кога е електричната енергија во прашање, но и помоќен од сегашните компјутери. За остварување на ова Hewlett-Packard ќе ја замени сегашната […]

Прочитај повеќе

Во моментов Symbian е мртва платформа, не е интересна за програмерите бидејќи во 2012-та Nokia ќе престане да продава Symbian телефони и ќе ја замени до-сега-слободната платформа со Windows Phone оперативниот систем.

Прочитај повеќе

Има други мобилни екосистеми. Ние ќе ги пореметиме!, велат Microsoft и Nokia најавувајќи го партнерството со кое Nokia ќе користи Windows Phone како пример мобилниот оперативен систем за своите телефони и идни таблет компјутери, ќе го користи Bing како пребарувач, Microsoft ќе користи Nokia Maps, и двете компании ќе работата на идни идеи за развој на апликации и мобилни уреди.

Прочитај повеќе

Research In Motions (RIM) го објави првото официјално видео од најновиот BlackBerry OС 6. Објавувањето на ОС 6 се поклопи со вчерашното објавување на два нови модели BlackBerry Bold 9650 и BlackBerry Pearl 3G.

Прочитај повеќе

MeeGo е мобилен оперативен систем базиран на Linux, и овој слободен софтвер прв пат беше најавен на Светскиот конгрес за мобилна технологија 2010 како заеднички проект составен од мобилните ОС Moblin на Intel и Maemo на Nokia.

Прочитај повеќе

Apple конечно сфати дека ако другите можат да имаат мулти-таскинг опција, тогаш може и нивниот iPhone. „Moжеби не сме први, но ќе бидеме најдобри.“ рече Стив Џобс, директорот на Apple при преставувањето на новиот iPhone 4.0 oперативен систем.

Прочитај повеќе