Оваа недела, поточно од 10-ти февруари, треба да започнe првата ексклузивна содржина на YouTube за која ќе се плаќа претплата. YouTube Red е проект на видео сервисот да му конкурира на Netflix и HBО, но на свој начин така што ќе ги ангажира најпопуларните YouTube ѕвезди да креираат оригинална содржина за претплатниците кои плаќаат 10 […]

Прочитај повеќе

Група на македонски портали, вклучувајќи го и IT.com.mk, a предводена од Центарот за развој на Медиуми, стартуваaт иницијатива за подобар професионален однос помеѓу медиумите и сите други креатори на онлајн содржина. Иницијативата е поттикната од постојаното крадење на текстови и фотографии, и нивно објавување како своја содржина, без притоа да им се даде признание на авторот […]

Прочитај повеќе

Ако сакате да бидете успешни на Facebook, тогаш најдобро е да не ги земате македонските брендови и нивните кампањи за пример. За вирални кампањи треба да се исполнат некои услови, како креирање на оригинална содржина или емотивни видеа. А тоа македонските брендови едноставно не го прават, вели Никола Спасов, основач на агенцијата Рејтинг, кој направи […]

Прочитај повеќе

Минатата недела пишавме дека Google наскоро ќе ги објави партнерите со кои подготвува YouTube да го претвори во нова генерација на кабловска телевизија. Не поминаа ни неколку дена, а Google веќе најави неколку интересни партнери кои ќе бидат одговорни за креирање на оригинална содржина на YouTube. Моментално се најавени над 90 канали. Роберт Кинцл, одговорното […]

Прочитај повеќе

Неколку македонски медиуми објавија заедничко јавно писмо со кое ги опоменуваат сите веб портали и радио станици во Македонија да не преземаат нивна оригинална содржина. Еве што се вели во писмото: „На средбата одржана на 24.12.2009 присутните претставници од долупотпишаните медиуми ја утврдија штетата која произлегува од неавторизираното и неконтролираното преземање на информации од овие […]

Прочитај повеќе