HelpMark.mе e македонска Android апликација од System4Enterprise. Сервисот има за цел да го олесни помагањето во подрачјата погодени од непогоди. Мотивација за сервисот несомнено е поплавата која го погоди скопскиот регион и лошата комуникација помеѓу локалните власти и доброволците. Апликацијата е едноставна за користење и овозможува едноставно пријавување на локација на која е потребна помош и […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот на тема ИТ Кариера во .мк општеството кој ќе ви помогне да ја пронајдете и добиете вистинската ИТ позиција за вас. Чувството на истоштеност може многу лесно да ве обземе доколку систематски не ја организирате работата. Ресурсите и расположливите сервиси и информации мора да бидат подредени за да имате […]

Прочитај повеќе

(„Стартап алатки“ е серијал текстови од македонскиот стартап Brainster кој гради заедница на едукатори да го модернизираaт образованието. Ако ви се допадна овој пост, посетете го блогот на Brainster. Ако ја поддржувате оваа иницијатива споделете со пријателите) Во време кога имаме се повеќе работни задачи и обврски, а се помалку време и останати ресурси, потребен […]

Прочитај повеќе

Facebook oбјави алатка со која може да го конвертирате вашиот стандарден профил на Facebook во бизнис страница. Facebook со ова сакаат да им помогнат на оние бизниси кои првично креирале погрешен тип на профил, да мигрираат на по соодветно структурирана страница. Ако е тоа потребно, вашата страница можете да ја мигрирате овде.

Прочитај повеќе

Компанијата Meshin деновиве претстави нова алатка за пребарување, дизајнирана за повеќе да наликува на персонален асистент отколку на стандарден plug-in. Новата алатка, која го носи истото име, Meshin, користи семантички технологии со цел да собере информации преку нивното значење и контекстот во кој се наоѓаат, наместо стандардниот пристап на користење клучни зборови и метаподатоци. Со тоа, Meshin станува прва „комерцијална“ алатка која ги користи семантичките технологии за пребарување низ електронската пошта, RSS каналите и информациите од социјалните мрежи во електронските пораки.

Прочитај повеќе

ICANN одобори креирање на .xxx домените наменети за порнографската содржина. Првите .xxx домени ќе се појават во 2011 година и ќе бидат волунтерски.

Прочитај повеќе

Со Evernote можете да си ги соберете сите информации кои ви се интересни, да си ги складирате на страна и да ги прочитате и искористите кога сакате. Интересно е што сервисот може да се користи со друштвени мрежи, мобилни, веб сајтови и да фаќате забелешки и тоа видео, слики, текстови, аудио … сè што сакате […]

Прочитај повеќе