NASA ќе лансира мини сателити кој ќе бидат опслужувани од Аndroid телефони. Телефоните кои ќе се користат ќе бидат Nexus S произведен од Samsung и Nexus One на HTC. Идејата зад проектот наречен PhoneSat е во Орбитата да бидат лансирани најевтини можни сателити, но и сателити кои ќе бидат наједноставни за конструкција. Изработени се два […]

Прочитај повеќе

Компанија од Калифорнија, Interorbital Systems, продава опрема за правење на сопствен сателит за 8.000 долари. TubeSat опремата за личен сателит содржи основни компоненти за креирање сателит, батерии, соларни ќелии, ресивери, микрокопјутери, електронски компоненти, нацрти… и место да си вметнете дополнителна персонализирана опрема зависно од експериментот кој сакате да го направите. Секој пакет содржи и гаранција за лансирање во орбитата на Земјата од ракетата на Interorbital. Нивната ракета ќе лансира 32 TubeSats сателити, а првите лансирања се закажани за март 2011 година.

Прочитај повеќе