Вилјам Алсуп е судијата на кој му беше доделен судскиот спор помеѓу Oracle и Google, во кој се одлучуваше иднината на Android. Пред почетокот на спорот, г. Алсуп немаше никакво познавање од Java, иако знаеше да програмира. Сепак за потребите на спорот судијата научи и Java. Иако и самиот признава дека не знае Java премногу […]

Прочитај повеќе

Microsoft најави верзија на SQL Server за Linux која треба да биде достапна до средината на 2017 година. Заедно со најавата за Linux, компанијата ја најави и новата верзија за SQL Server 2016 на која се чини главен напредок ќе ѝ биде безбедноста. Но, сепак веста дека компанијата работи на софтвер за Linux е најверојатно […]

Прочитај повеќе

Оracle нема да добие оштета од една милијарди долари бидејќи судот од Калифорнија пресуди во корист на Google, велејќи дека API-јата на програмскиот јазик Java кои ги користеше Google за Android не можат да се заштитат со авторски права. Oracle во својата тужба вели дека Google морал да плати лиценца за користење на Java API-ја. […]

Прочитај повеќе

Судењето меѓу двата гиганти продолжува, иако поротата од федералниот суд во Сан Франциско донесе одлуката дека кодот на Google Android е премногу сличен со API-јата на програмскиот јазик Jаva, чии авторски права ги држи Oracle. Ова значи дека Google морал да побара дозвола и да плати лиценци за користењето на Java API-ја за својата мобилна […]

Прочитај повеќе

Сведочењето на поранешниот директор на Sun Microsystems, Џонатан Швартц само што му помогна на Google да се одбрани од тужбата на Oracle дека украле делови од Java API-ја за Android без да платата лиценци и дозвола, пренесува Cnet. На судењето Oracle како доказен материјал претстави имејл докази од главниот за Android, Енди Рубин, од кои […]

Прочитај повеќе

Главниот програмер и ко-основач на Android платформата, Енди Рубин во имејл од 2006-та пишал дека java.lang API е заштитен со авторски права, но се чини дека тоа не му било важно да ги прекрши тие права, обвинуваат Oracle во втората недела од судењето во кое софтверскиот гигант го тужи Google за злоупотреба на 37 Java […]

Прочитај повеќе

Во Сан Франциско започна судскиот спор во кој Oracle тврди дека Google Android ги прекршува неговите патенти и авторските права кои се врзани со програмскиот јазик Java. Софтверскиот гигант бара околу една милијарда долари оштета и забрана на продавање на Android бидејќи Google злоупотребил Java API-ја за Android, кои се, според Oracle, интелектуална сопственост, во […]

Прочитај повеќе

Креаторот на Java програмскиот јазик, Џејмс Гослинг, се вработи во Google после 26 години верност на Sun, кој лани беше купен од Oracle. Интересно, Google го прави овој чекор во момент кога Oracle ги тужи за нарушување на авторски права и нивниот патент, поради тоа што Google користат Java во оперативниот систем Android.

Прочитај повеќе

Sun.com и корисничкиот сајт на MySQL.com на Oracle е пробиен од двајца хакери кои објавија лозинки на корисниците на сајтот. Хакерите со име TinKode и Ne0h напишаа дека хакот е направен со „слеп“ SQL Injection напад.

Прочитај повеќе

Oracle ја купи софтверската компанија за е-бизнис ATG за 1 милијарда долари. „Комбинацијата [ATG и Oracle] ќе ја подобри можноста да ја споиме целата активност околу трговијата – креирајќи попостојан и порелевантно искуство за нивните клиенти преку сите канали за интеракција, вклучувајќи онлајн, во продавници, преку мобилни уреди и преку центри за повици.“ вели Боб Бурк, директорот на ATG.

Прочитај повеќе