Збунета ајкула ги нападна оптичките кабли на Google кои се наоѓаат на дно на Пацификот. Иако изгледа на наивен проблем, Google ќе мора да ги заштити своите подводни кабли, кои го пренесуваат светскиот интернет сообраќај, бидејќи се чини дека нападите на ајкулите се случуваат почесто отколку што некој би можел да претпостави, па стануваат проблем […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации воведе нов правилник со кој се гарантира дека до 2020-та година сите корисници во земјата да имаат интернет пристап со поголема брзина од 30 мегабити во секунда. Сега само 3,61 отсто од граѓаните имаат интернет побрз од 30 мегабити, а проектирано е до 2016-та година тој процент да се зголеми на […]

Прочитај повеќе

Овогодинешната Нобелова награда за физика ќе ја поделат тројца научници чии откритија го овозможија брзиот пренос на дигиталните информации и дигиталната камера.

„Наградата оди за две научни достигнувања кои помогнаа да ги промени основите на денешното вмрежано општество.“ се вели во соопштението на Кралската академија на науки на Шведска која ја доделува Нобеловата награда.
 
Половина од престижната и 1.4 милиони долари вредната награда ја доби Чарлс Као, кој е награден за развојот на оптичките кабли преку кои се пренесуваат дигиталните информации.

Прочитај повеќе