Хакерската заедница направи многу, но предизвиците се сé поголеми, потребно е поголемо и пошироко ангажирање. Вака би го парафразирал Роп Гронгеп – хакер-ветеран и еден од основачите на легендарниот XS4ALL – во еден твит, како сиже на неговиот говор на отворањето на овогодинешниот, дваесет и седми по ред Chaos Communication Congress. Има одредена почит кога […]

Прочитај повеќе

Во последно време може да се забележи дека македонската Twitter заедница постојано расне. Бројот на корисници и општо активноста на сервисот за микро-блогирање постепено се зголемува… но и покрај позитивниот раст на овие полиња, навистина интересен е самиот „менталитет” кој се разива во твитосферата каде што во последните неколку месеци најпопуларен е тагот “#mkfail” (тагот со кој се одбележува неуспехот) и тролањето („специјална вештина“ со која се исмејува сé, само заради лична забава).

Прочитај повеќе

Секоја популарна тема се дискутира на друштвените мрежи, но само уникатните добиваат поголемо внимание и стануваат интересни феномени кои ја истакнуваат креативноста и критичкиот ум на корисниците. Таква тема е несреќниот учебник „Општество“ за 5-то одделение.

Прочитај повеќе

Помалку носталгично, но доста креативно и забавно македонската Twitter заедница започна интернет меме „umoevreme“. Секој од околу 375 твита започнува со хаш тагот и потоа следи спомен од минатото кога времињата можеби или не беа подобри.

Прочитај повеќе