one.Vip. Ова ќе биде името на новиот оператор кој ќе биде спој од One и Vip. Иако компаниите молчат за детали од соработката, јасно е дека заеднички ќе имаат поголем дел од пазарот од Македонски Телеком, кој е единствената конкуренција. Заедно двете компании ќе бидат во подобра позиција да понудат пакет услуги од мобилната и […]

Прочитај повеќе

Се чини заврши екслузивитетот на T-Mobile да биде единствен оператор кој ќе го продава популарниот iPhone на Apple во Македонија. По Vip, сега и One стартува нови промоции во кои го нуди најновиот iPhone 5S. Но, за разлика од T-Mobile и Vip, Оne нема да ги понуди поевтиниот и пластичен iPhone 5C, ниту постарата 3,5 […]

Прочитај повеќе

Најголемиот и од-неодамна-вториот-по-големина мобилен оператор во Македонија ги објавија своите финаниските извештаи за 2011 година. Македонски телеком ја задржува доминантната позиција, но забележува помал профит од лани. Vip, пак, успеа да се икачи на второто место, што значи повеќе корисници и поголеми приходи во 2011-та. Македонски телеком има 76 отсто од фиксната телефонија и 57 […]

Прочитај повеќе

Европскиот Парламент бара уште помали цени за роаминг услугите, помали дури и од предложените цени од европската комисарка Нели Крус. Парламентот сака да ги намали цените кои се профитабилен извор на индустријата. Дури 5 отсто од продажбите и 7 отсто од операцискиот профит доаѓа од роаминг услугите, пишува Reuters. Мобилната индустрија веќе се согласи на […]

Прочитај повеќе

По само три години од стартувањето во Македонија, Vip успеа да го претрка One во битката за мобилни претплатници и да стане вториот најголем оператор во земјава. Ова се открива во најновиот извештај за развој на пазарот во Q3 на Агенцијата за електронски комуникации. Според активните претплатници, вкупно 2.2 милиони (види статистика подолу), Vip оператор […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации претстави софтвер кој ќе ги собира сите податоци за подземните и надземните телекомуникациски водови и инфраструктури од сите оператори во Македонија. Софтверот за електронски регитар наскоро ќе биде достапен на веб страната на АЕК. „Изработивме софтвер за електронски регистар за јавни телекомуникациски мрежи и инфраструктура бидејќи сметаме дека граѓаните на Македонија […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации изработи софтвер за Преглед на понуди чија цел ќе биде да ги заштити македонските корисници на телекомуникациски услуги. Според директорот на АЕК, Роберт Орданоски, благодарение на оваа услуга граѓаните сега ќе можат, со помош на унифицирани параметри и цени, на едно место, да го изберат пакетот на услуги од постоечките оператори, […]

Прочитај повеќе

Четвртиот фиксен и мобилен оператор WTI Macedonia, кој ќе функционира како виртуелен оператор користејќи ги мрежите на другите, ќе стартува со понудите и услугите сигурно до крајот на годината. Од WTI ни рекоа дека имаат точен датум, но таа информација не е јавна. Сепак рекоа дека ќе стартуваат многу бргу и сигурно до крајот на […]

Прочитај повеќе

Пренесени броеви e апликација за Android од Димитар Талевски која проверува дали „телефонскиoт број е пренесен (портиран) на друг оператор или се уште се наоѓа на оригиналниот оператор.”, односно дали бројот е на One, Vip или T-Mobile.

Прочитај повеќе

На почеток цените ќе бидат исти како и кај другите оператори, потоа ќе ги намалиме согласно иновациите што ќе ги воведеме, вели Ханс ван Хелден, претседателот на холандската World Teleconnect International која ќе биде нов оператор во Македонија, кој ќе работи виртуелно, користејќи ги мрежите на другите три оператори.

Прочитај повеќе

World Teleconnect International е четвртиот телефонски оператор, кој ќе функционира виртуелно, односно нема да гради своја инфраструктура, туку ќе ја користи мрежата на другите оператори за да понуди разни услуги.

Прочитај повеќе

Доколку има друг мобилен оператор кој е заинтересиран за македонскиот пазар, ќе може да ја искористи инфраструктурата и мрежите на веќе постоечките оператори со што ќе стане „виртуелен“ оператор, беше објавено од Министерството за транспорт и врски.

Прочитај повеќе