Windows 10 e феноменален оперативен систем и, доколку сте задоволни, никако не би сакале да ви наметнуваме драстични транзиции кон Linux оперативните системи. Но, а ова е големо но, доколку од некоја х причина, драстична транзиција е нешто што навистина сакате, тогаш ви препорачуваме да почнете првин со Linux Mint. Визуелно, овој оперативен систем се […]

Прочитај повеќе

Веќе подолго време ги заборавивме корисниците на macOS. Главна причина за ова е недостаток од надградба на хардверот, но Apple редовно го надградува оперативниот систем. Ова се последните надградби на оперативниот систем од пред десетина дена.

Прочитај повеќе

Наскоро паметните телефони, таблет компјутери и паметните уреди би можеле да доаѓаат со нов оперативен систем. Google веќе 2 години работи на Fuchsia оперативниот систем. Fuchsia треба да биде замена за неколку оперативни системи истовременo, тврди Bloomberg. Секако ова значи дека Android, Chrome OS и сите оперативни системи за интернет на нештата би отишле во „пензија“. […]

Прочитај повеќе

Преземање и активирање на најновите надградувања за Windows оперативниот систем е исклучително важно и строго се препорачува да не се чепка овој автоматизиран процес. Самата надградба обично допринесува до подобра работа на оперативниот систем и заштита од најновите тактики на бројните хакери. Но, има моменти, ситуации кога едноставно не го сакате автоматско надградување на Windows. […]

Прочитај повеќе

Во трката за поефикасно работење, кратенките преку тастатурата играат клучна улога. Токму поради тоа, одлучивме да издвоиме над 30 кратенки кои едноставно морате да ги знаете! Во случај да пропуштивме некоја клучна кратенка, дефинитивно кажете ни во коментарите, форумот или пак преку социјалните мрежи! Windows оперативен систем Shift + delete – Директно го брише селектираниот […]

Прочитај повеќе

Најбрзиот начин до непотребна главоболка е преку закачување тврдоглави штеточини во форма на malware или ransomware. За последиците од ваквото нешто сме пишувале во бројни прилики, како и за еден од подобрите софтверски решенија за нивно спречување. Најновата безбедносна алатка која се труди да пoнуди дополнителен штит одбрана нѝ доаѓа од NoVirusThanks. OSArmor е исклучително […]

Прочитај повеќе

Брзината и стабилноста на оперативниот систем зависи и од бројот и природата на програмите, како и од трагите кои ги оставаат кога се избришани. Нормалниот начин на деинсталација на програми знае да одземе драгоцено време со индивидуално фокусирање на само еден програм во кое било време, со неколкукратно кликнување на прозорци и со нецелосно бришење […]

Прочитај повеќе

Кога го чекате вашиот компјутер неверојатно долго време за да започнете со нормална работа, тогаш знаете дека имате проблем. Пред преземање драстични мерки, како форматирање на хард дискот и преинсталација на системот, би можеле да проверите кои се главните виновници за таквото нешто. BootRacer е одлична бесплатна алатка која ви кажува точно колку време е потребно […]

Прочитај повеќе

Со години наназад, IObit Advanced System Care се труди да вдахне нова свежина во вашето PC и да проба да ги забрза секојдневните рутини, од чистење на системот, преку зголемување на перформансите, па се до заштита на вашата приватност. Единаесеттата верзија ја продолжува истата мисија и, преку суптилно променет кориснички интерфејс, ви дозволува да кликнете […]

Прочитај повеќе

Последната надградба на оперативниот систем Windows 10 сега се користи на над 600 милиони уреди. Само во последните 6 месеци оперативниот систем добил нови 100 милиони корисници, јави Ars Technica. Бројката нa 600 милиони корисници се однесува на бројот на активни корисници во последните 28 дена. Бројката до 600 милиони се однесува на вкупниот број […]

Прочитај повеќе

Со оглед на бројните комплексни операции кои се изведуваат на секојдневно ниво, Windows оперативниот систем знае да потфрли во моменти кога таквото нешто е сè само не добредојдено. Windows Repair Toolbox 2 е алатка која функционира како центар од кој се покренуваат бројни други алатки кој ќе дадат сè од себе да ги искоренат или, во […]

Прочитај повеќе

Холаднските законодавци велат дека Windows 10 собира повеќе податоци отколку што дозволува законот за приватност. Ова значи дека Microsoft наскоро би можел да се најде пред Агенцијата за заштита на лични податоци од оваа држава. Најголемиот проблем е што оперативниот систем не ги предупредува корисниците кои се податоците кои ги прибира, пишува Engadget. Оперативниот систем ги нагодува […]

Прочитај повеќе