Vivaldi е нов прелистувач чии крeатори сакаат да ги вратат карактеристиките на Opera 12. Прелистувачот е достапен за Linux, OS X и Windows, иако барем за сега е експериментален и во бета фаза. Станува збор за прелестувач направен од таканаречените „power users“ за „power users“, вели Ars Technica. Се чини дека целна група на креаторите […]

Прочитај повеќе

Opera ќе биде изборот на Microsoft кога се во прашање телефоните со послаби перформанси. Прелистувачот ќе го замени Internet Explorer на Nokia Series 30+, Series 40 и Nokia Asha. Станува збор не само за телефони кои се со послаби перформанси, туку и за телефони кои не доаѓаат со Windows Phone оперативен систем. Дополнително ова можеби […]

Прочитај повеќе

Opera ја издаде петнаесеттата итерација на својот прелистувач. Прелистувачот е базиран на Chromium и не е надградба на досегашната верзија, туку целосно нов прелистувач изработен од „нула“. Новата Opera доаѓа со неколку нови функции: Speed Dial, Discover и Stash. Speed Dial наликува на почетниот екран на Chrome, и овозможува едноставен начин за организирање на вашите […]

Прочитај повеќе

Opera објави дека нивниот веб прелистувач е користен од повеќе од 300 милиони луѓе и секој месец е користен за приступување до интернет преку различни мобилни уреди, десктоп и таблет компјутери. Opera вели дека својот прелистувач отсега ќе го користи и WebKit енџинот за рендирање, наместо својот Presto кој го развиваа веќе 10 години. Според […]

Прочитај повеќе

Kорисниците на Opera кои имаат свои блогови на Blogger, кој е во сопственост на Google, почнаа да добиваат известувања дека прелистувачот што го користат не е повеќе поддржуван од нивниот сервис. Во пораката, Google напоменуваат дека некои делови од Blogger нема да работат и дека корисниците ќе имаат проблеми. Оваа известување прв го забележа Боб […]

Прочитај повеќе

Chrome го надмина Firefox, Internet Explorer се уште е ужас, но Opera и Safari не се доволно добри за да одиграа некоја позначајна улога во таканаречената „Војна на прелистувачите“. За да бидеме поконкретни во состојбата на прелистувачите треба да ги разгледаме статистиките. Во тоа може да ни помогне анализата на RoyalPingdom кои ги споредија прелестувачите […]

Прочитај повеќе

Тимот од Opera не седи мирен додека нивната конкуренција работи на нови прелистувачи. Opera сега го најави својот нов Opera Mobile 12 прелистувач за мобилни уреди Android и Symbian и полесна варијанта за iOS наречена Opera Mini 7. Не очекувајте огромни промени во корисничкиот интерфејс, но затоа под хаубата на Opera може да забележите со […]

Прочитај повеќе

Организацијата Mozilla, која стои зад неколку проекти меѓу кои како најпопуларен би се издвоил прелистувачот Firefox, е на чекор да го изгуби договорот со Google, од кој организацијата оствари околу 85% од своите приходи во 2009 и 2010, што значи околу 125 милиони долари годишно. Популарниот интернет прелистувач Mozilla Firefox оваа година се соочи со […]

Прочитај повеќе

Според компанијата за веб статистики StatCounter, Google Chrome до крајот на декември би можел да го надмине Mozilla Firefox, и да настане вториот најпопуларен веб прелистувач во светот. Google Chrome уште во јули веќе го надмина Firefox во Велика Британија, а уште малку и во целиот свет. Според  >StatCounter, ирска компанија која ја следи употребата […]

Прочитај повеќе

Знаевте дека Opera е од 1995-та година стартуван како конкуренција на Netscape кој беше доминантен со 86% од пазарот? Или дека Opera беше единствен сериозен конкурент на озогласениот Internet Explorer 6 во 2001-ва година, пред да се појават Phoenix/Firebird и Safari во 2002-ра популаризирајќи го прелистување преку табови.

Прочитај повеќе

Оpera ги претстави своите нови Mini 6 и Mobile 11 прелистувачи за мобилните телефони и таблет компјутери. Mini, кој ги компресира страните за да добие на брзина, е наменет за телефоните од постарата генерација кои работат на разни платформи, пример J2ME, додека Mobile 11 е наменета за помоќните мобилни уреди и таблет компјутери.

Прочитај повеќе

Opera 11.10 бета нуди неколку подобрувања како помоќен Speed Dial, подобрен дизајн, поддршка за уште повеќе веб стандарди и поедноставено инсталирање и употреба на додатоци.

Прочитај повеќе