Отворени податоци е идејата дека податоците се јавно и  бесплатно  достапни за користење и обработка без дополнителни рестрикции, а овој концепт, особено популарен во јавниот сектор низ светот им овозможува на граѓаните да имаат поголемо влијание врз одлуките на  власта, а на власта пак да се истакне како транспарентна и поодговорно да се однесува со […]

Прочитај повеќе

Денот на отворените податоци e собир на поединци, организации и новинари низ целиот свет кои ќе имаат можност да дискутираат, научат повеќе и да споделат искуства за употребата на различните типови на отворени податоци. Школата за податоци – Македонија ве поканува да бидете дел од првото одбележување на Денот на отворените податоци во Македонија, на […]

Прочитај повеќе

Целта на otvorenipodatoci.gov.mk е да ги ослободи информациите од владините институции и да им ги понуди, во систематизирана форма, на граѓаните и компаниите да креираат апликации, содржини, истражувања и услуги. Засега проектот се движи во добра насока, и нема зошто да не се пофали обидот да се ослободат јавните ресурси. Но, тоа што е интересно […]

Прочитај повеќе

Civic Guide на тимот iTrio (Воислав Стојкоски, Катерина Ристоска и Максим Симоновски) е прогласена за најдобрата апликација меѓу повеќе од 60-те учесници и 11-те тимови кои се натпреваруваа на дводневниот хакатон ecaHack Skopje кој се одржа викендов. На хакатонот се развиваа апликации со отворени владини податоци (open data) и апликации од јавен интерес. Civic Guide e апликација […]

Прочитај повеќе

Oд тринаести до четиринаести април во Скопје ќе се одржи oтворениот хакатон ecaHack 2013 кој ќе им понуди можност на програмерите и ентузијастите да разменуваат идеи, концепти и проекти за мобилни апликации. Темата на настанот ќе бидат апликации со отворени податоци. Тоа се оние податоци кои се јавни, но затворени во институциите често во тесктуална […]

Прочитај повеќе

Граѓаните ќе бидат посигурни доколку можат да проверат дали луѓето кои ги избраа ги информираат за тоа што работат и како работат. Ова е реченица од говорот „

Прочитај повеќе

Апликацијата за отворен пристап до информации, креирана од студенти на ФОН универзитетот, WORLD, која ја претставивме претходно, ја освои Popular Choice Award, односно Награда од публиката на натпреварот на Светска Банка за креирање апликации за развој. Освен признанието тимот на WORLD ќе добие и 5.000 долари парична награда.

Прочитај повеќе

Отворениот пристап на информации ја буди креативноста, вели Дарко Божиноски, студент на ФОН универзитетот и дел од тимот кои ја креираа WORLD апликацијата.

Прочитај повеќе

Светската банка го стартуваше data.worldbank.org сајтот преку кој секој има отворен, бесплатен и лесен пристап до и превземање на податоци и показатели за развој на институцијата.

Прочитај повеќе

Aко ги ставиме информациите на мрежата, научни, владини, истражувачки податоци, други луѓе ќе ги искористат да направат нешто убаво, нешто што не можеле ни да го замислат – вака сир Тиме Бернерс-Ли, таткото на www мрежата, се обрати на престижната TED конференција, наведувајќи одлични примери за како се користат тие „отворени сирови информации“ меѓу кои […]

Прочитај повеќе