Ураганот Метју предизвика поплави во Хаити и САД. Граѓаните секако се најпогодени од оваа катастрофа, но и инфраструктурата на телеком операторите е погодена од поплавата. Еден од најголемите телеком оператори во САД, Verizon, објави дека за прв пат користи дронови за проверка на антените. Дроновите не само што овозможуваат да се провери антената, туку овозможуваат и […]

Прочитај повеќе

Испраќањето текст пораки со помош на Google Glass не е воопшто побезбедно од испраќањето пораки со паметен телефон, покажуваат тестовите кои го направи Универзитетот на Централна Флорида. Сепак возачите кои користеа Google Glass побрзо ја враќаа контролата врз возилото по инцидентот. „Пишувањето пораки без разлика дали станува збор за телефон или Glass ќе предизвика одвраќање […]

Прочитај повеќе

Изгледа невeрoјатно, но дури 70 отсто од испитаниците на анкетата на Lookout се изјасниле дека би се довеле во опасност за да го вратат својот украден телефон, пренесе Fast Company. Анкетата е направена на 2.400 учесници од САД, Франција, Британија и Германија. Интересно резултатите покажуваат дека дури 40 отсто од телефоните се крадат преку ден […]

Прочитај повеќе

Истражувачи од универзитетот Колумбија во САД тврдат дека откриле нов начин да експлоатираат компјутерска сигурносна грешка преку која можат вашиот принтер да го претворат во вистинска бомба. Истражувачите тврдат дека преку далечински пристап и лажна софтверска надградба, може да се пристапи до принтерот и освен што може да се украдат доверливи податоци преку него во […]

Прочитај повеќе

Eдна третина од интернет корисниците мислат дека скоро секој веб сајт претставува некаква опасност, покажува анкетата на германската безбедносна фирма Avira.

Прочитај повеќе