Дека на жените не им е сјајно онлајн сведочи и најновото истражување на Amnesty International. Според оваа организација за човекови права, само минатата година биле пратени над 1.1 милиони твитови со навредливи содржини упатени кон жените. Таквото нешто се сведува на по две навреди секоја минута. За да ги добијат овие статистички податоци, организацијата користела […]

Прочитај повеќе

KidRex е корисна алатка доколку сакате да пробате да ги заштитите децата од непријатната страна на интернетот. Енџинот е заснован на Google Custom Search и, како таков, ја има имплементирано технологијата Google SafeSearch. Тоа значи дека сајтови со експлицитни, насилни или сексуални содржини нема да бидат прикажани на децата. Филтерот на Google проверува клучни зборови, […]

Прочитај повеќе

Една од најкоментираните гејминг вести неделава секако е Diablo 3 и пуштањето на бета верзијата на оваа игра. Но не се сите добри вести врзани со третото продолжение на култната игра, Activison Blizzard објави дека ќе треба да имате активен battle.net профил и пристап до интернет за цело време додека ја играте играта. Ова е […]

Прочитај повеќе

Додавајќи суптилно зелено знакче покрај името на корисникот Facebook воведе показател што ви кажува дека пријателот ви е онлајн, односно дека можете да си направите чет со него.

Прочитај повеќе

Call of Duty: Black Ops е во друштво на филмот Tитаник, Аватар и албумот Трилер на Мајкл Џексон, кои се ретките забавни дела чии приходи од продажбата надминаа 1 милијарда долари.

Прочитај повеќе

Таткото на Вебот, Тим Бернерс-Ли вели дека друштвените мрежи и компании кои нудат сервиси ќе го скратат демократскиот потенцијал на мрежата.

Прочитај повеќе

HijackHacker успеа да дојде до beta клуч за NFS World и напиша кратка рецензија за тркачката играта која ќе се појави во јули.

Прочитај повеќе

Што би правеле без интернет? Дали интернетот е најголемата моќ што сте ја имале вие како индивидуа? Овие прашања ги поставуваме само 20 години од постојањето на интернетот. За само 20 години над 1.7 милијарди луѓе се онлајн. 79 отсто од нив веруваат дека интернетот е основно човеково право. Преку мрежата влијаеме на секојдневието. Стануваме свесни за нови информации и искуства и отворено комуницираме со други култури.

Прочитај повеќе

Подолу ќе пронајдете неколку нови компании, вклучувајќи ги и победниците,
кои се појавија на петтата LeWeb конференција која се одржа во Париз на 9-10 декември. LeWeb првпат се одржа во 2005 година и од тогаш конференцијата привлекува голем број на нови проекти, односно проекти/фирми почетници во ИТ светот.

Прочитај повеќе