На оригиналниот Black Friday, оној петок се слави по „Денот на благодарноста“ во САД, беа потрошени околу 4,5 милијарди долари. Но, тоа што е интересно е што повеќе луѓе разгледувале производи онлајн наместо да одат во физичките продавници, иако на крај парите повеќе се трошеле во физичките продавници. Забележано е дека 57 отсто од корисниците […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински текст на Јовица Беловски, основач на сервисот за групно купување Kupinapopust.mk) Иако според официјалните извештаи на Народна банка на Република Македонија (НБРМ) и Државниот завод за статистика во поглед на издадени платежни картички и нивна употреба за купување преку интернет, за периодот од 2010 до 2015 година електронската трговија во Македонија бележи […]

Прочитај повеќе

Се предвидуваат ригорозни казни од 2.000 до 4.000 евра за е-трговците кои нема да го враќаат произвидите од незадоволните купувачи. Купувачите ќе имаат период од 14 дена да ја вратат купената роба од која се незадоволни, а трговецот мора да му ги врати парите за производот заедно со парите кои ги потрошил за транспорт, јави […]

Прочитај повеќе

Е-трговијата се повеќе навлегува во Македонија. Интернетот станува одлична алатка за брзо и едноставно купување производи, но и добра алатка за поставување и продолжување на успешен бизнис. Со ова се сложуваат и од wine.mk, специјализираната е-продавница за вино, кои велат дека преку интернет „попрецизно допираме со информација до потрошувачите со реална моќ за потенцијална потрошувачка.“

Прочитај повеќе

Plugg 2010 е еднодневна конференција на која покрај преезнтациите се демонстрираат иновативни веб проекти на европски старт-ап компании и проекти. Подолу ќе најдете неколку интересни проекти започнувајќи со Fits.me, победникот на овогодинешниот Plugg. Повеќете од 20-те проекти се се уште во почетните алфа и бета фази, и се навистина интересни концепти за идни веб сервиси.

Прочитај повеќе

Онлајн продавниците се доста атрактивно нешто. Нема потреба од шетање низ продавници, туку едноставно од дома пред компјутер си одбирате што сакате, го нарачувате и го имате. Но се чини дека македонските корисници не се баш наклонети кон овој растечки тренд. Според Заводот за статистика македонските корисници го користат интернетот за забава, комуникација и информирање. Само мал број, 8 отсто, од нив користат интернет за купување/продавање преку интернет.

Прочитај повеќе

Само 20 отсто од испитаните во нашата анкетата купуваат работи од онлајн продавници. Од 295 луѓе скоро 30 отсто никогаш не би купиле нешто преку интернет, скоро околу 16 отсто сакаат но се плашат, додека 22 планираат да почнат да купуваат бидејќи тоа е иднината. Вкупно луѓе што не купуваат преку интернет се 200 луѓе […]

Прочитај повеќе