Европскиот БЕСТ инженерски натпревар е настан кој им овозможува на учесниците да се запознаат со реалните практични проблеми во светот на инженерите и инженерските решенија. Оваа година поради пандемијата, за првпат EBEC ќе се одржува виртуелно. Натпреварот ќе биде во склоп на „Недела на инженерство” и ќе се одржи од 08.03.2021 до 19.03.2021. Сите заинтересирани […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст на Women In Tech Macedonia кои се и организатори на овој настан. Women in Tech е непрофитна организација чија мисија е да се затвори родовиот јаз и да им помогне на жените полесно да се вклучат во технологијата. Целта на организацијата е да се едуцираат, охрабрат и оспособат жените и девојчињата […]

Прочитај повеќе

Марко Чулев од Industrial Light & Magic е најновиот говорник на конференцијата M3Con. Terminator: Dark Fate, Jurassic World: Fallen Kingdom, Kong: Skull Island, Rogue One: A Star Wars Story, The Mummy, Warcraft, The Avengers and Star Trek: Into Darkness се само дел од блокбастерите на кои работел г. Чулев. Марко ја започна својата кариера во […]

Прочитај повеќе

Нетсетера ќе ја организира првата онлајн рунда од 14-тото издание од натпреварот во програмирање, CodeFu 2020. Датумот е 26-ти април, со почеток во 12 часот напладне. Доколку сте заинтересирани, а не сте регистрирани, CodeFu тимот ве повикува да се регистрирате на следниов линк. Поканети се сите студенти, апсолвенти и постдипломци да учествуваат и да го […]

Прочитај повеќе

Откако се одложи поради епидемијата на Ковид-19, М3Кон беше презакажан и се одржува онлајн. Денес ќе се одржи третото предавање, а говорник е Џо Рубино Cinematic Director во Microsoft. Во својата работата Г. Рубино успешно ги спојува своите најголеми страсти, гејмингот и режирањето. Без разлика дали е во фаза на снимање и режирање на движења […]

Прочитај повеќе