Според веста објавена од страна на телевизија Алфа, купувањето на интернет во Македонија има раст од 20% во споредба со минатата година. Телевизијата, во својот прилог појаснува и дека од 75.000 пратки на месечно ниво, 33.000 нарачки се преку кинескиот сајт AliExpress.com. AliExpress.com е сајт за трговија на мало лансиран во 2010 година на кинескиот […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за пошта најави дека по новогодишните празници ќе побара зголемување на минималната цена на производ кој може да се внесе без царинeње. Моментално лимитот изнесува 45 евра, но Агенцијата бара да се покачи на 150 евра. Можно е набрзо цената за која нема да се плаќа царина при увоз по пошта да се изедначи […]

Прочитај повеќе

Нe му успеа на Amazon, ниту на македонските е-продавници. Но му успева на кинескиот AliBaba да ја освои Македонија со своите евтини производи и бесплатна достава. Во интервју за Канал5 во кое се дискутираше „дали Македонски пошти можат да се справат со онлајн нарачките?“, раководителот во Пошти, Деан Велковски, откри една фасцинантна статистика – дека 90 […]

Прочитај повеќе