По неверојатната 2016, растот на глобалниот маркетинг во 2017 ќе забави. Очекувањата за падот се поради намалувањето на очекуваниот раст во неколку пазари: Кина, САД, Британија и Бразил, јавува глобалната маркетинг агенција Warc која е позната по своите истражувања. Најголема причина за падот на растот сепак е очекувањето за намалување на дигиталниот маркетинг во 2017. Очекувањата се […]

Прочитај повеќе

Предводена од Давор Руње, хрватската Drap стана една од најкреативните маркетинг агенции во регионот. Нивните кампањи, кои успеваат, се дизајнирани да ja пренесат онлајн комуникацијата во офлајн светот каде корисниците се дружат со брендот и стануваат лојални купувачи. Tука се одличните кампањи за Nescafe со која се подаруваа препознатливите црвени шољи, или пак кампањите за […]

Прочитај повеќе

Најавен е третиот AllWeb, кој ќе се одржи на 14-ти ноември. Конференцијата за маркетинг и онлајн ПР има листа на импресивни гости водени од Благица Ботиглиеро од Metaverse Mod Squad, Бранимир Бркљац од Terra Panonica, Срѓан Ерцег од Huge Media и други регионални експерти кои ќе зборуваат за интернет трендовите. AllWeb е секако конференција за […]

Прочитај повеќе

Беше прашање на време кога македонските компании од фелата ќе се здружат и заеднички ќе седнат да ги „средат” работите на интернет пазарот во Македонија, вели Савица Кусакатски, претседател на новоформиранотo Биро за интернет огласување во Македонија (IAB Маcedonia). Oва здружение беше официјално претставено на AllWeb со најава дека ќе помогне да се воведат стандарди […]

Прочитај повеќе

AllWeb беше одличен настан. Но, тој треба да стане традиционален настан. Зошто? Затоа што Македонија заостанува во онлајн маркетингот зад останатиот свет. Ова беше споменато од бројни говорници на конференцијата, и секој пат звучеше како несакан и поразителен факт бидејќи на секое од стoте столчиња седеа луѓе кои влијаат врз развојот на маркетингот во Македонија. […]

Прочитај повеќе

Project Re:Brief е иницијатива на Google да го подобри дигиталниот маркетинг преку адаптирање на неколку епски кампањи од историјата на маркетингот за дигиталниот свет. Оваа година интернет маркетингот ќе наполни 18 години. Но, и покрај скоро две декади иновација, дигитални реклами и кампањи, оваа гранка од маркетингот воглавно се користи како дополнување на активностите од […]

Прочитај повеќе

Microsoft, Yahoo, и AOL најавија партнерство за онлајн рекламирање со кое ќе им се спротистават на конкурентите Facebook и Google. Ова партнерство ќе функционира на тој начин што компаниите ќе можат да си ги продаваат празните рекламни простори. Со спојување на силите овие три компании се надеваат дека ќе заштедат пари и ќе го зголемат […]

Прочитај повеќе

Очекуваното е конечно реалност: според најновото истражување на Pew Research Center наречено „Состојбата на медиумите“ 46% отсто од американците читаат вести онлајн во споредба со 40% чиј извор се традиционалните весници.

Прочитај повеќе

„Треба да се има план. Размислете како вие би направиле нешто поразлично“ вака Благица Ботиљеро ги советува сите заинтересирани да се втурнат во светот на маркетинг и консалтинг. Благица Ботиљеро има 12 годишно искуство во онлајн маркетинг и дигитални медиуми, крунисано со Еми награда во 2008 за “Извонреден напредок за интерактивност на новите/алтернативни медиуми” за […]

Прочитај повеќе