Државната изборна комисија го усвои и го претстави стратешкиот план за информатичка технологија и истовремено ја претстави новата веб-страница на Државната изборна комисија која е достапна од денес. Според планот се предлага креирање на безбедносна група во која ќе бидат вклучени експерти од различни полиња. Од Министерството за внатрешни работи ќе се вклучат вработени од […]

Прочитај повеќе

Име и презиме, пол, работно место, компанискa имејл адреса, дата на раѓање, адреса на работа, телефонски броеви, Facebook и Twitter ID и линкови, титула во кариерата, регион, па дури и GPS координати се дел од сетот на податоци кој е понуден на продажба на скриениот интернет (Dark Web). Во примерокот кој е споделен како доказ […]

Прочитај повеќе

Претседателската кампања во САД заврши, и полека се подготвуваат за промена на претседателот. Можеби помалку изненадувачки е што за разлика од минатите избори досега немаше никакви протекувања на податоци од кампањите на двајцата кандидати. Учесниците во кампањата на претседателските кандидати оваа година користеа безбедносни токени (клучеви) од компании како Google и Yubico. Ова во голема […]

Прочитај повеќе

Веќе со години слушаме и читаме за тоа како уредите на Apple се побезбедни од уредите на конкурентите. Оваа недела сепак може да се потсетиме дека побезбедни, не значи и сосем безбедни. Веста за пробивањето на телефоните на десетици новинари веројатно е еден од најголемите проблеми во приказната за безбедносна на уредите на Apple, и […]

Прочитај повеќе

Веројатно нема корисник кој не одбрал да ги зачува своите лозинки на Google Chrome. Google одлучи да им помогне на своите корисници да бидат побезбедни онлајн со нова функционалност. Password Checkup на секој корисник му овозможува да ги провери сите лозинки зачувани на неговиот профил. Сервисот е достапен со веб-верзија и на Android, а наскоро […]

Прочитај повеќе

Милиони корисници користат едноставни лозинки што можат лесно да се погодат. Истражувањето на Британскиот национален центар за сајбер безбедност (National Cyber Security Centre), покажува дека најчесто користена лозинка кај „пробиените“ профили е 123456. Интересно, иако истите совети ги слушаме постојано, најчесто користените лозинки и натаму се небезбедни и остануваат истите. Бројките не се единствени лозинки лесни […]

Прочитај повеќе

Facebook секако има доволно проблеми последнава година, но тоа не значи дека нема простор за уште еден. Од 2012 година друштвената мрежа чувала стотици милиони лозинки на корисниците како текст фајлови, а до нив имале пристап илјадници вработени во Facebook, пренесе KrebsonSecurity. Друштвената мрежа ја потврди веста иако додаде дека нема податоци дали некој од […]

Прочитај повеќе

Во следните 5 години Huawei ќе инвестира 2 милијарди долари за развој на онлајн безбедноста. Најголем дел од овие средства се во надградба на постоечките и градба на нови лаборатории и екипирање со кадар. Компанијата ја искористи прес-конференцијата и за дополнителни објаснувања за дел од проблемите кои се актуелни во моментов. Huawei е исклучен од […]

Прочитај повеќе

Платформата на која секој може да постави прашање и да очекува одговор е цел на напад на хакери. Во нападот се украдени податоци на 100 милиони корисници на Quora. Компанијата објави дека на крај на минатата недела откриле дека податоците на дел од корисниците се компромитирани. Напаѓачот успеал да се инфилтрира во системот и да […]

Прочитај повеќе

Не толку одамна еден од советите кои може да ве спасат од непријатности беше: „провери дали е страницата е https“. Денес ова не е никаква гаранција. Половина од phishing страниците користат https, вели KrebsonSecurity. Иако овој совет е бескорисен денес, сепак ако сте навикнале да погледнувате кон „катанецот“ можеби ќе го забележите името на страницата. […]

Прочитај повеќе

Tumblr апликацијата повеќе не е достапна на AppStore. Причината за ова е известувањето од дел од корисниците дека биле прикачени слики на сексуална злоупотреба на деца. Апликацијата е отстранета на 16 ноември, но Apple не ја објави причината. Tumblr објави соопштение во кое ја објасни дека работат со Apple на враќање на апликацијата, но пред […]

Прочитај повеќе

Истражување на Универзитетот Оксфорд покажува дека 88 отсто од апликациите имаат код кој испраќа податоци од корисниците на Alphabet (Google). Анализата е направена на 959 426 Android апликации од американската и британската Google Play продавница. Google секако не е осамен во прибирањето податоци. Facebook собира податоци од корисниците од 43% од апликациите, Twitter од 34% […]

Прочитај повеќе