Хактивистите Anonymous продолжуваат со кампањата против Доналд Трамп. Групата се закани дека нападите против кандидатот за претседател на САД ќе кулминираат на 1 април, кога хакерите ветуваат дека ќе ги „урнат“ сајтовите на г. Трамп. Целта на нападите не е само да се срушат неговите вебсајтови, туку да се запре неговата кампања преку откривање на […]

Прочитај повеќе

Не Мрази е нова бесплатна македонска апликација од студиото Education Through Play, која е креирана да помогне во борбата против говорот на омраза на интернет. Мобилната апликација е креирана како додаток на сервисот НеМрази.мк кој е поставен како центар каде корисниците можат да научат како да ја препознаат омразата онлајн. На сајтот и во апликацијата […]

Прочитај повеќе

Што е говор на омраза? Ова прашање беше постојано одговарано на меѓународната конференција е-Општество 2014, бидејќи сите говорници кои се имаат соочено со овој проблем, сфаќаат дека проблемот е што граѓаните не можат да ja препознаат оваа штетна форма на комуникација. Едукацијата, велат тие, е од најголема важност ако сакаме да ставиме крај на говорот […]

Прочитај повеќе

(Текстот е преземен со дозвола од NeMrazi.mk. Стоп за говорот на омраза на Интернет e проект на фондацијата Метаморфозис) Откако во февруари 2014 година со измените на Кривичниот законик во Македонија стапија во сила новите законски одредби кои забрануваат и казнуваат говор на омраза и ширење на материјали преку Интернет кои поттикнуваат омраза, дискриминација или […]

Прочитај повеќе

Кражба на идентитетот, несоодветни содржини, верска и национална омраза, сексуална злоупотреба се дел од опасностите на кои можат да наидат помладите интернет корисници.

Прочитај повеќе