Старечката далековидост е нормален физиолошки процес кој е последица на стареењето на окото. Очилата и леќите се решението кои го користиме денес. Нитиш Падманабан во својот TED говор зборува за очилата на иднината кои динамички ќе го менуваат својот фокус. Дел од технологиите за овие очила веќе постојат, но за да бидат комерцијално достапни ќе […]

Прочитај повеќе

Snap продолжува со производството на очилата кои функционираат како камера. Snapstacles 3.0 ќе бидат достапни во 2019 година и ќе излезат следната годнина, јави Cheddar. Веќе за оваа есен е најавена верзијата 2.0. Се чини дека компанијата не се грижи премногу за моменталната состојба со акциите и сите проблеми кои произлегуваат. Можеби една од главните […]

Прочитај повеќе

Raptor се очила од производителот Everysight наменети пред сѐ за велосипедистите. Очилата се своевиден „HUD“ кој на велосипедистите им овозможува презентирање на податоци во проширена реалност. Брзина, работа на срцето, време, растојание па дури и навигација се присутни во очилата. Очилата помалку наликуваат на HoloLens кој може полесно да се пренесува. Се поврзуваат со телефонот […]

Прочитај повеќе

Минатата недела Snapchat започна да ги продава своите очила. Очекувано веќе може да ги прочитаме првите прегледи за очилата. „Spectacles се можеби најдобриот уред кои сум користел во последно време.“, вели Метју Панцарино од TechCrunch. Очилата се најверојатно најчудниот хардвер досега. За луѓето кои не ја користат платформата се бескорисни, а за корисниците на Snap […]

Прочитај повеќе

Snap ќе се обиде да промени многу работи. Откако неодамна ги презентираа очилата за Snap, сега најавуваат дека уредот ќе се продава во автомат Snapbot. Автоматите ќе се поместуваат, а кога ќе бидат во близина корисниците ќе го видат геофилтерот „Spectacles“, ќе знаат дека автоматот е во близина. Интересно е што ова е многу слично […]

Прочитај повеќе

Најверојатно секој од нас гледал барем еден филм во кој протагонистот се покрива преку глава или користи кул апаратчиња да го скрие својот идентитет од властите кои го набљудуваат секој чекор на населението. Сега има полесен начин за криење на идентитет, и почуден. Групата јапонски истражувачи, NII, креираше очила кои ќе ги збунат сензорите и […]

Прочитај повеќе

Windows Holographic е еден од ретките производи и уште поретките уреди од Microsoft, за кои сме биле возбудени од првата презентација. Станува збор за уред налик на очила кој овозможува холограмски проекции околу корисникот. HoloLens не само што ќе креира холограми, туку и ќе овозможува гласовна и гестикулативна интеракција. Очилата, да ги наречеме така, користат […]

Прочитај повеќе

Google ќе се обиде да ги направи очилата за проширена реалност Google Glass, попривлечни за сите корисници. За оваа цел компанијата ја започна соработката со Luxottica, краторот на Ray-Ban очилата за сонце. „Luxottica има навистина имресивна историја во изминативе 50 години на дизајнирање, производство и дистрибуција на некој од најуспешните и најпознатите брендови очила. Воодушевени […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на Google Glass не е единствената новина за Glass оваа недела. Компанијата ја најави и својата продавница за додатоци за очилата за проширена реалност. Засега продавницата единствено им овозможува на корисниците кои веќе имаат Google Glass да си докупат резерва на деловите кои може да се променат. Така за 75 долари корисниците ќе […]

Прочитај повеќе

Првиот конкурент на Google Glass, Telepathy на Такахито Игучи успеа да ги собере потребните 5 милиони долари за реализација на проектот. Првичната идеја на г. Игучи беше, за разлика од Google, доживувањата видени преку очилата да се споделат со потесен круг пријатели. Проекторот ќе стрима видео до пријателите на корисниците, а корисникот кој го испраќа […]

Прочитај повеќе

Нема сомневање дека во следниве две до три години ќе бидеме сведоци на револуција на преносните комјутери. Со почит кон новите паметни телефони, паметни часовници или таблет компјутери, се чини дека револуцијата дефинитивно ќе започне со уреди како очила за проширена реалност Google Glass. [youtube]P8GVKqGruOQ[/youtube] Веќе има најави за навистина извонредни апликации, а примена на […]

Прочитај повеќе

Германскиот автомобилски гигант Mercedes се реши да ги игнорира гласините дека Британските власти ќе казнуваат за возење со Google Glass, и започна со интеграција на очилата од Google во своите возила, пишува Wired. Door-to-Door Navigation е навистина импресивна апликација која чекор-по-чекор ќе ги однесе возачите на Mercedes до посакуваната дестинација. Mercedes на апликацијата работи заедно […]

Прочитај повеќе