Паметните телефони се исклучително корисни, нема никакво сомневање но тоа. Но, како и со сите работи, така и со оваа, претераното користење знае да влијае негативно не само по вашето здравје, но и по вашиот социјален статус. Според бројни истражувања, целосното фокусирање на телефонот допринесува до занемарување на гледање во далечина, што знае значително да […]

Прочитај повеќе

Dark mode, или темен режим се препорачува во доцните часови. Кога работите во слабо осветлени места или пак читате/ пишувате повеќе, Dark Mode би требало да ги заштити вашите очи и да овозможи по релаксирачко впивање на информациите. Многу популарни апликации веќе имаат Dark Mode, но веб сајтовите сѐ уште заостануваат. Night Eye е екстензија […]

Прочитај повеќе

Технолошкиот напредок на медицината е особено значителен во последните неколку години. Сега, има надеж и за оние кои одамна го изгубиле видот, повторно да можат да го видат светлото на денот. Се работи за вештачка ретина (очна мрежница) преку која лицето на кое му е вградена може да гледа „груба“ слика од 60 светлосни точки, споредено со милионите кои ги гледаат здравите. Но, сепак е нешто нели?

Прочитај повеќе

Tobii и Lenovo го открија прототипот на првиот лаптоп компјутер кој може да се контролира со очите на овогодинешниот CeBIT.

Прочитај повеќе

Научниците од американскиот MIT развија апликација за мобилен телефон кој заедно со тенки леќи може да ви даде ефтина дијагноза за очите. Научниците велат дека целта им е апликацијата NETRA ќе им помогне на милиони луѓе кои не можат да си дозволат лекарски преглед.

Прочитај повеќе