„Младински образовен форум“ (МОФ) и „Институт за европска политика“ (ЕПИ) организираат школа за претприемништво. Школата „Од идеја до стартап“, е во склоп на проектот „Ангажирање на приватниот сектор во образование за претприемништво“. Школата е наменета за сите невработени кои се заинтересирани или за работа во приватен сектори или за основање на сопствен бизнис. Сепак ако […]

Прочитај повеќе

Семос Едукација организира Форензички Bootcamp со светски познатиот експерт за сајбер безбедност Паула Јаушкиевич. ФОРЕНЗИЧКИ BOOTCAMP на тема Сајбер безбедност Кога? 31 октомври – 04 ноември Каде? Скопје Во период од 31 октомври до 04 ноември 2016, како дел од годишниот настан за сајбер безбедност, организиран од страна на Семос Едукација, Вие како IT експерт […]

Прочитај повеќе

Фондацијата Метаморфозис и Мисијата на OBSE во Скопје упатуваат повик за учество во обука за справување на говорот на омраза во медиумската сфера, првенствено наменети за уредници, новинари и администратори на веб портали. Целта на обуката е да придонесе кон зајакнување на капацитетите на онлајн медиумите во Македонија за препознавање и спротивставување на говорот на […]

Прочитај повеќе

Десет индивидуалци ќе можат бесплатно да се стекнат со вештина за граѓанско новинарство, вели фондацијата Метаморфозис која објави повик за пријавување на учесници кои ќе поминат тромесечна обука за граѓанско новинарство на интернет. Учесниците ќе имаат можност да се стекнат со технички вештини за создавање на мултимедијални информации, но и да се запознаат со правилата […]

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество (и администрација) го најави проектот „Светот на дланка“ кој вклучува бесплатна ИТ обука на околу 6 до 8 илјади граѓани. Обуката која започнува на 1.1.2012 година ќе се одржува во владините интернет клубови на 22 локации во 22 града и ќе опфаќа едукација во користење на најпопуларниот софтвер и сервиси, односно […]

Прочитај повеќе

Во склоп на активностите Денови на Кариера 2011, на 16-ти и 17-ти Април, на Машинскиот факултет во Скопје, ФЕИТ, ќе се одржи дводневен семинар со интерактивни предавања на тема „Развој на кариера во ИТ секторот“.

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество сега ќе ја води и јавната администрација, бидејќи МИО работи на реформирање на администрацијата, односно модернизирање на администрацијата со цел да се поврзе истата преку интернет и да се намали административното малтретирање, во смисла на поефикасна работа и поедноставно завршување на работа со документи, за администрацијата и за граѓаните. „Администрацијата се […]

Прочитај повеќе

<Надополнето 5.11.10> Вкупно 65 невработени лица денеска ги потпишаа договорите за обука за ИТ-програми дефицитарни во ИТ-секторот, вели МИО.

Прочитај повеќе

Со оглед на тоа што сега Министерството за информатичко општество ќе организира ИТ обуки за невработени, па би сакал општо мислење особено за оние обуку поврзани со мрежи, прашува MarjanS.

Прочитај повеќе