Фотоапаратот Canon 5d Mark II стана стандард за холивудските, но и алатка за инди филмаџии да снимаат квалитетни HD филмови. Меѓу нив се и двајца млади македонски артисти Ана Јакимска и Бранко Костески кои користејќи го само импресивниот фотоапарат го снимија „Шал“, краток филм кој изгледа фантастично. Што е „Шал“? А. Јакимска: „Шал“ е краток […]

Прочитај повеќе

WVIL (Wireless Viewfinder Interchangeable Lens) е интересен концепт, идеја на дизајн компанијата Artefact. Идејата е да се искористат можностите на паметниот телефон за едитирање и споделување на фотографии и да му се додаде објектив кој ќе го контролира зумирањето и фокусирањето. Всушност објективот може безжично да се управува преку уредот, што овозможува да се сликате самите себе додека го контролирате објективот преку екранот на допир.

Прочитај повеќе