Кинескиот Национален универзитет за безбедносни технологии (NUDT) го претстави најмоќниот суперкомпјутер во светот кој достига 1.2 петафлопи, односно обработување на илјадници трилиони операции во секунда според Linpack бенчмаркот. Според Nvidia, машината достигнала рекорд од 2.5 петафлопи што значи дека Tianhe-1A (Млечниот пат) е 40% пати помоќен од ланскиот најмоќен супер компјутер Jaguar од Националната лабораторија на Оак Риџ. Споредено со просечен компјутер, што Tianhe-1А може да направи за 1 ден, на просечниот dual-core PC ќе му требаат 160 години постојана работа.

Прочитај повеќе

На Google I/O конференцијата Nvidia го претстави прототипот на Android базираниот таблет Tegra 2 кој користи ARM Cortex 9 процесор и има 1 GB меморија, има микрофон и веб камера, како и два USB портови.

Прочитај повеќе