Иранските нуклеарни централи се мета на секакви хакерски напади и индустриска шпионажа, од кои најпознат е софестицираниот вирус Stuxnet со кој американските, и најверојатно израелските власти, крадеа информации и ја саботираа работата на иранските научници. Но, малку е познато дека нуклеарните централи биле мета и на хакери кои сакале само малку да се забавуваат. Финскиот […]

Прочитај повеќе

Уште во првите месеци откако стана претседател на САД, Барак Обама наредил зголемени и софистицирани сајбер напади врз компјутерските системи кои ги одржуваат иранските нуклеарни централи, пишува New York Times. Сајбер нападите започнале уште во 2006 година, во ерата на претходниот претседател Џорџ Буш. Сајбер нападите чие кодирано име е „Олимписки игри“ поради програмска грешка […]

Прочитај повеќе

По неодамнешните земјотреси и цунамите во Јапонија се појави проблем со три нуклеарни централи, дел поради недостаток на електрична енергија, а во случајот на Фукишима реакторот, проблем кој се појави по удар од 14 метри висок бран.

Прочитај повеќе

Безбедносни експерти детектирале малициозен софтвер Stuxnet, прв до сега кој ја напаѓа физичката иранска инфраструктура, како електричните станици, водоводите и индустриски згради. Експертите велат дека вирусот е толку комплексен што ресурсите потребно за негово креирање доаѓаат од национални институции, пишува BBC. „Фактот дека гледаме толку многу инфекции во Иран одошто на други места во светот […]

Прочитај повеќе