Automattic, компанијата за WordPress откри дека работи на нов проект. Newspack ќе биде платформа наменета најмногу за малите и средни новински организации. Она што е поважно е дека поддршка за Newspack доаѓа од повеќе страни. Google, преку Google News Initiative, го поддржа проектот со 1,2 милиони долари. Lenfest Institute for Journalism донира 400 000 долари; […]

Прочитај повеќе

Секој, без разлика од каде доаѓа има право на квалитетни вести. Ова е главната мотивација на Google за почнување на Google News Initiative. Сервисот треба да им овозможи на читателите информации на кои ќе може да им веруваат. Интернетот е одлично место за пронаоѓање на информации, но за жал уште подобро место за ширење на дезинформации. […]

Прочитај повеќе

TechForReporters е плод на соработка на македонскиот стартап Procodific и Џон Бигс од TechCrunch. Платформата е во многу рана бета фаза и креаторите го испитуваат интересот за ваква технологија. „Идејата е да се направи платформа на која ќе има заедница од новинари и ИТ-експерти. Тука би се надминал проблемот кој го имаат Џон Бигс и неговите колеги новинари: пишување […]

Прочитај повеќе

Најголемата друштвена мрежа, Facebook, го најавува Facebook Journalism Project. Платформата наменета за новинарите треба да им овозможи на корисниците да дискутираат за вестите, да се поврзат меѓу себе и да се информираат. За оваа цел Facebook создаде програма која ќе ги зајакне врските помеѓу Facebook и медиумите. Соработката со медиумите ќе овозможи нивно директно учество во развојот на […]

Прочитај повеќе

Фондацијата за дебата и едукација IDEA Југоисточна Европа Скопје организира стартап натпревар за новинарски стории. Темата на натпреварот е „Развивање на дигиталното раскажување преку новинарски форми“. Новинарскиот стартап натпревар е отворен за: новинари, граѓански активисти, програмери, ескперти за гејмификација и графички дизајнери. Учесниците поделени во тимови ќе треба да работат заедно и да креираат интерактивна […]

Прочитај повеќе

GetData е алатка која треба да им помогне на новинарите полесно да пронајдат податоци за сториите кои ги работат. GetData најмногу ќе им помогне на новинарите од областа на истражувачкото новинарство кои работат на приказни за корупција, но секако ќе им биде од корист и во друга пригода. Целта на алатката е да се обезбеди […]

Прочитај повеќе

Google презентираше нова алатка која нуди дополнителна помош за корисниците и истовремено подбуцнување на конкуренцијата. Целта на алатката е да ги раздели фактите од фантазијата, вели Google. Новата функционалност доаѓа како дополнителна етикета до вестите. Новата функционалност ќе биде достапна како дополнителна етикета до вестите во Google News. Поддршка за функционалноста се сите сервиси и сајтови […]

Прочитај повеќе

Што се отворени податоци, како да ги лоцирате, преземете, анализирате и визуелизирате преку интерактивни веб алатки? И поважно како да им дадете смисла во новинарски, информативен и истражувачки контекст? Ова е темата на бесплатната обуката за користење на отворени податоци која ќе трае од 28 и 29-ти ноември, закажана во просториите на Coffice, Скопје. Обуката […]

Прочитај повеќе

Виртуелната реалност доаѓа со куп предности кои го ставаат корисникот во средина на настаните кои му се презентирани. Со виртуелната реалност корисникот го доживува тоа што до сега го читал, што е предност за првите новинарски стории во 3Д. Associated Press во соработка со RYOT започна со продукција на статии во виртуелна реалност кои ќе […]

Прочитај повеќе

Со News Lab Google ќе започне соработка со новинарите, репортерите, но и сите кои сакаат да помогнат во креаирање на новите медиуми кои ќе го користат Интернетот како релевантен извор на информации. Алатките кои им се на располагање на новинарите како Maps, YouTube, Fusion Tables, Fusion Tables и пребарувачот овозможуваат поквалитетно известување, а од компанијата […]

Прочитај повеќе

Washington Post и Guardian U.S. се добитници на 98-та Пулицерова награда за дејности во служба на општеството. Весниците оваа награда ја добија за континуирано известување за шпионирањето и нарушувањето на приватноста од Националната агенција за безбедност (NSA), чии доверливи документи беа споделени од поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, кој и самиот е номиниран за […]

Прочитај повеќе

CNN, Twitter и стартапот Dataminr започнуваат заедничка соработка која ќе им помогне на новинарите подобро и побрзо да ги покриваат вонредните вести. Dataminr го изработи алгоритмот кој ќе ги пронаоѓа твитовите или фотографиите од целиот свет кои се најважни, релеванти и доверливи, пишува Verge. Откако заврши тест периодот кој Dataminer го имаше во CNN се […]

Прочитај повеќе