Google испраќа пошта до новинари и професори со која што ги предупредува дека се цел на хакерски напади спонзорирани од држави. Портпаролот на компанијата јави дека овие пораки се однесуваат на напади од претходниот месец. „Внимание: Google забележа дека напаѓачи поддржани од држави се обидуваат да ги украдат вашите лични податоци.“, заедно со оваа порака […]

Прочитај повеќе

GetData е алатка која треба да им помогне на новинарите полесно да пронајдат податоци за сториите кои ги работат. GetData најмногу ќе им помогне на новинарите од областа на истражувачкото новинарство кои работат на приказни за корупција, но секако ќе им биде од корист и во друга пригода. Целта на алатката е да се обезбеди […]

Прочитај повеќе

Хрватскиот Net.hr има нов интересен начин да се справи со блокирањето на рекламите. За корисниците кои користат AdBlock, популарниот портал ќе им ги блокира сликите. Сликите се заменети со соопштение кое потсетува дека и новинарите мора од нешто да живеат, и бараат со исклучување на блокирањето да се поддржи хрватското новинарство. Во споредба со остатокот […]

Прочитај повеќе

Instant Articles е обид на Facebook да биде првото место на кое би сакале да објавите и да читате вести. И можеби ќе му успее во тој план бидејќи Instant Articles е навистина кул технологија која наместо да ве води од Facebook преку линк до сајтот на медиумот, ви прикажува исчистена и минималистичка страна која […]

Прочитај повеќе

Иако веб порталите и блоговите постојат повеќе од дваесет години, македонските власти сè уште се мачат да ги дефинираат за да ги вметнат во Законот за медиуми. Но, можеби веќе не е прашање што се овие сајтови, туку дали воопшто треба да се регулираат? Новинари, уредници и експерти за медиуми се собраа на средба организирана […]

Прочитај повеќе

Со News Lab Google ќе започне соработка со новинарите, репортерите, но и сите кои сакаат да помогнат во креаирање на новите медиуми кои ќе го користат Интернетот како релевантен извор на информации. Алатките кои им се на располагање на новинарите како Maps, YouTube, Fusion Tables, Fusion Tables и пребарувачот овозможуваат поквалитетно известување, а од компанијата […]

Прочитај повеќе

Colomb.io е хрватски стартап кој преку Android и iOS апликации ги поврзува новинарите и публиката. Апликацијата овозможува новинарите да креираат содржини со помош на „краудсорсинг“ на информации од публиката, или барем да понуди можност за известување од прва рака од присутните на местото на настанот. Colomb.io е и геолокациска алатка која им овозможува на медиумите […]

Прочитај повеќе

Британската разузнавачка агенција GCHQ ја пресретнува електронската пошта на новинарите во некои од најголемите светски медиуми, пишува Guardian, повикувајќи се на доверливите документи на NSA кои ги достави поранешниот аналитичар Едвард Сноуден. Помеѓу медиумите „под надзор“ на будното око на агенцијате се BBC, Reuters the Guardian, New York Times, Le Monde, Sun, NBC и Washington […]

Прочитај повеќе

CNN, Twitter и стартапот Dataminr започнуваат заедничка соработка која ќе им помогне на новинарите подобро и побрзо да ги покриваат вонредните вести. Dataminr го изработи алгоритмот кој ќе ги пронаоѓа твитовите или фотографиите од целиот свет кои се најважни, релеванти и доверливи, пишува Verge. Откако заврши тест периодот кој Dataminer го имаше во CNN се […]

Прочитај повеќе

Собранието со 61 глас „за“ го изгласа Законот за медиуми чија цел наводно е да стави ред во медиуската сфера, од воведување на уредувачки структури до јавно објавување на инвеститорите и цензура на несоодветната содржина. Но, новиот закон, кој според многу здруженија е контроверзен и направен да се контролираат медиумите, нема да ги опфати „електронските […]

Прочитај повеќе

Собирањето на значки не е ново хоби, но дали овој пат може да има и некои поголеми екстерни ефекти? Сега кога знаеме дека двеста и деведетесет луѓе може да се соберат на едно место во Скопје заради искористување на попусти, можеме да се запрашаме дали друштвенте мрежи како Foursquare може во нашава средина да се […]

Прочитај повеќе

Битката меѓу Twitter и Facebook се разгорува така што двете мрежи започнаа да си ги копираат функциалностите. Twitter претстави нов дизајн со профили на брендови, станувајќи се повеќе налик на Facebook, додека оаа друга друштвена мрежа првин претстави Ticker за следење на активностите налик на Twitter фид, a потоа и копче Subscribe за следење на […]

Прочитај повеќе